De 7 chakra’s en hun werking in ons lichaam.

In ons lichaam hebben wij 7 chakra’s welke functioneren als een soort energiecentrum. Zijn de chakra’s geopend en in balans stroomt de levensenergie vrij door ons lichaam en geeft dat kracht en goede gezondheid. Stress, onrust en ongezond leven kunnen blokkades en stress in het lichaam veroorzaken, en dat kan een negatief effect hebben op de chakra’s en hun werking. Je gezondheid en levenskracht zal daar onder gaan lijden omdat de energie van het leven ( Prana) niet meer vrij door je lichaam kan stromen. Maar hoe werken de chakra’s precies, wat zijn de verschillen tussen de zeven chakra’s, en hoe krijg je deze weer in balans?

Chakra’s zijn niet fysiek in ons lichaam aanwezig zoals organen. Op de plekken waar veel zenuwbanen en meridianen samenkomen vormen zich clusters van energie. Deze punten bevinden zich langs de lijn van onze ruggengraat vanaf ons stuitje tot aan onze kruin. Het zijn deze clusters die chakra’s worden genoemd.

Chakra is een woord uit het Sanskriet en betekend letterlijk “wiel”. De flow van energie gaat als een soort werveling door de chakra’s. Het draait rond als een soort van draaikolk. Elk chakra heeft verbinding met verschillende delen in ons lichaam en bezit daarmee unieke eigenschappen die daartoe behoren.

Afbeelding Chakra's
  • Het eerste chakra: Mooladhara, stuitchakra of wortelchakra. Dit chakra geeft ons verbinding met aarde. Een goede verbinding met aarde geeft ons een veilig, zeker en stabiel gevoel.
  • Het tweede chakra: Swadhisthana, ook wel sacraalchakra genoemd zit net onder onze navel. Deze heeft invloed op het uiten van emoties, onze creativiteit, sexualiteit en beweging.
  • Het derde chakra: Manipura, zonnevlechtchakra of navelchakra geeft ons energie, zelfwaardering en wilskracht. Met deze chakra in balans sta je goed in je eigen kracht, en ben je in staat om er voor anderen te zijn.
  • Het vierde chakra: Anahata, ook wel hartchakra genoemd, staat voor vriendelijkheid en liefde voor jezelf en voor anderen. Geborgenheid en vertrouwen.
  • Het vijfde chakra: Vishuddhi, is het chakra wat zich in de buurt van ons strottenhoofd en schildklier bevind. Dit keelchakra speelt een belangrijke rol bij onze spijsvertering.
  • Het zesde chakra: Ajna, het voorhoofdchakra of derde oog genoemd, is het chakra wat gekoppeld is met ons geweten en bewustzijn. Het speelt een belangrijke rol bij de keuzes die we maken in het leven.
  • Het zevende chakra: Sahasrara, ons kruinchakra, maakt het rijtje van chakra af en zorgt voor een optimale flow van energie door ons lichaam.

Chakra’s in balans brengen

Afbeelding Reis door de Chakra's

Door negatieve invloeden zoals onrust en stress kunnen onze chakra’s minder goed gaan functioneren. De energieflow door de chakra verminderd en geeft als gevolg daarvan weer problemen bij de gerelateerde eigenschappen van de chakra.

Gelukkig kunnen we zelf de blokkades en stress in ons lichaam verwijderen, en onze chakra’s helen en weer openen. Happy with Yoga heeft hiervoor een online cursus ontwikkeld; Yoga Nidra: Een reis door de chakra’s. Met deze methode ga je affirmaties toepassen die je chakra’s weer in balans zullen brengen. Het toepassen van deze affirmaties, ook wel sankalpa genoemd, gebeurd tijdens de Yoga Nidra sessies.

Yoga Nidra en het toepassen van Sankalpa’s is al duizenden jaren oud en wordt vandaag de dag door miljoenen mensen beoefend en toegepast vanwege de krachtige positieve uitwerkingen van deze technieken. Benieuwd naar dit product van Happy with Yoga?

Lees dan mijn uitgebreide review van Yoga Nidra: Reis door de chakra’s

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *