Eigenschappen en karakter van de Chihuahua

Het kleinste hondenras ter wereld heeft een rijk verleden, maar hoe het ras exact tot stand is gekomen blijft vooralsnog onduidelijk bij de historici.

Hier zijn meerdere theorieën over te lezen, maar wat definitief vaststaat is dat de vroegere indiaanse bewoners van die regio een hondje hadden wat veel gelijkenissen vertoond met de huidige Chihuahua. Men neemt aan dat deze hond de voorouder is van de Chihuahua.

Dit hondje met de naam ‘Techichi’ was een reebruin, kortharig hondje en is bij opgravingen gevonden van de Maya’s, Azteken en de Tolteken.

De Spanjaarden die op hun beurt het gebied veroverden vonden het niet alleen een leuk hondje, ze vonden hem ook een lekkernij! Het werd een belangrijke voedselbron voor de Spanjaarden. Later werden deze hondjes ook als vermaak meegenomen naar het thuisland. Toen de Spaanse heerschappij tot een eind kwam werd het leven een stuk rustiger voor het kleine hondenras.

In de jaren die volgden kwamen er steeds meer toeristen uit Amerika naar het noorden van Mexico en met name naar de provincie Chihuahua. Hier maakte zij kennis met dit schattige kleine hondje. Vanwege zijn kleine formaat en lieve karakter werden deze hondjes, die inmiddels de naam Chihuahua hadden gekregen, mee terug genomen naar Amerika.

In 1923 werd de Amerikaanse Chihuahua club opgericht en werd de rasstandaard van de Chihuahua omschreven en vastgelegd.

Algemene eigenschappen

Er zijn 2 verschillende soorten Chihuahua´s. Een kortharige en een langharige variant. Beide hebben verder wel dezelfde rasstandaard. Een goede Chihuahua bezit een appelvormige schedel, en heeft een compact en goed gebouwd lichaam.

Qua kleuren zijn ze in alle mogelijkheden en nuances toegestaan. Uitzondering hierop is de kleur Merle.

Het ideale gewicht voor de Chihuahua ligt tussen de 1,5 en 3 kilogram. Gemiddeld halen de Chihuahua´s een leeftijd tussen de 12 en 14 jaar.

Karakter eigenschappen

Het mag misschien het kleinste hondje ter wereld zijn, maar met zijn grote karakter maakt hij dat ruimschoots goed. Eigenaren van de Chihuahua zullen dat zeker beamen, hij voelt zichzelf niks kleiner dan zijn grotere soortgenoten!

De Chihuahua is met zijn goede gehoor een zeer waakse hond. Hij vangt vreemde geluiden direct op en zal daarop aanslaan met een luide en hoge blaf. Verder is de Chihuahua is een schoothondje die ervan houd om vertroeteld te worden en is het over het algemeen een prima gezinshond die goed overweg kan met kinderen.

Opvoeding en training van de Chihuahua

Cover e-book

Mensen die een Chihuahua aanschaffen willen zich nog weleens vergissen in karakter van de Chihuahua. Ze gaan ervan uit dat zo’n klein hondje geen echte training nodig heeft. Dat het wel ‘mee zal vallen’ met zijn gedrag en dat ie vast wel luistert. Maar niets is minder waar!

Een Chihuahua heeft net als elk ander hondenras een goede socialisatie nodig zodat hij zich in elke situatie goed weet te gedragen!

Chihuahua expert en schrijver van het Chihuahua handboek Peter Plasman weet hier alles van. In zijn handboek beschrijft hij ook het belang van een goede opvoeding en training van je Chihuahua. En geeft hij de juiste trainingsmethodes om het beste resultaat te behalen met je opvoeding en training.

Dit is slechts een klein onderdeel van het enorm uitgebreide handboek over de Chihuahua. Benieuwd naar de volledige inhoud en de bonus e-books die er momenteel bijgeleverd worden?

Lees dan mijn uitgebreide review over het complete handboek voor de opvoeding, training en verzorging van een Chihuahua.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *