Eigenschappen van de Golden Retriever; een hond voor jou?

De Golden retriever vind zijn oorsprong in het Groot-Brittannië van de negentiende eeuw. Na het bestuderen van de fokgegevens is men tot de conclusie gekomen dat de allereerste ‘Golden’ werd geboren in een nestje van 4 Flatcoated retrievers. Hij was een ongewenst exemplaar tussen zijn zwartharige broertjes en zusjes. Deze gele retriever werd weggegeven aan de plaatselijke schoenmaker als afbetaling, maar hij wist zich er geen raad mee en verkocht hem aan Lord Tweedmouth en de Golden or yellow retriever kreeg de naam Nous.

Lord Tweedmouth kocht er later een Tweed waterspaniël bij, dit was een teefje en kreeg de naam Belle. Nous en Belle kregen samen een nestje van 4 pups. Deze pups werden later weer gekruist met honden van andere rassen en vormen de basis van het huidige Golden retriever ras.

Het was in het jaar 1913 dat mevrouw W. M. Charlesworth de Engelse Golden retriever club oprichtte, en zij zorgde ervoor dat in datzelfde jaar de Golden retriever een officiële rasstandaard kreeg. Zeven jaar later verdween de toevoeging ‘or yellow’ in de naam Golden or yellow retriever.

Algemene eigenschappen

Het is een middelgrote hond met een brede kop, lange snuit en hangende oren. Verder heeft de Golden een stevig gebouwd lichaam met sterke botten.

Golden retrievers halen over het algemeen een leeftijd tussen de 10 en 14 jaar. Een reu is wat groter als de teef met een schofthoogte tussen de 56 en 61 cm, en zal rond de 40 kilo wegen. Een teefje heeft over het algemeen een schofthoogte tussen de 51 en 56 cm en zal rond de 30 kilo wegen.

Qua kleur varieert de Golden retriever van roomwit tot aan een diep gouden kleur. Zijn vacht is lang en zacht en heeft een waterafstotende onderlaag.

Karakter eigenschappen

Je zou het niet zo gauw verwachten van de Golden retriever omdat het een zeer vriendelijk en sociaal ras is maar het is wel degelijk een jachthond. Hij bezit alle eigenschappen die daarvoor gewenst zijn. Het is een intelligente hond die houdt van het ophalen van prooi, en doet dit met zorg en aandacht. Hij is doorgaans lekker actief en houdt daarnaast enorm van zwemmen. Over het algemeen is het een echte ‘peoplepleaser’.

Vanwege zijn sociale karakter is de Golden retriever ook erg geliefd als familie hond. Hij zal bijna altijd zijn rust en kalmte bewaren in het bijzijn van kinderen. Ook al halen de kinderen de gekste dingen uit bij hem, toch zal hij eerder weglopen als agressief reageren. Uitzondering zijn er natuurlijk altijd…

Met zijn actieve houding en fijne karaktereigenschappen is de Golden retriever uitermate geschikt als hulphond. Door zijn goede intelligentie leert hij enorm snel wat er van hem verlangt wordt en de opdrachten die hij krijgt voert hij met alle plezier uit.

Golden Retriever Geheimen

Cover e-book

Gerard de Goede is sinds jaar en dag een liefhebber van de Golden retriever en heeft in al zijn jaren behoorlijk wat kennis en ervaring opgebouwd over dit hondenras. Deze uitgebreide kennis wilde hij graag delen met andere liefhebbers en heeft toen het Golden Retriever Geheimen handboek geschreven. In dit handboek worden alle aspecten van de Golden Retriever uitgebreid behandeld. Ideaal voor mensen die een Golden retriever bezitten, en voor mensen die graag een Golden aan willen schaffen.

Het handboek heeft 203 pagina´s en is verdeeld in de volgende hoofdstukken:

  1. De Golden retriever
  2. Aanschaf / kopen
  3. Je puppy mee naar huis nemen
  4. Opvoeding en training
  5. Leven met een Golden retriever
  6. Sport en show
  7. De oudere Golden retriever

Bij het handboek Golden Retriever Geheimen worden momenteel ook meerdere bonus boeken geleverd. Deze zullen je helpen om je Golden retriever nog beter te leren begrijpen, en nog meer aandacht te kunnen geven aan zijn verzorging en training.

Wil je graag meer informatie over Golden Retriever Geheimen en de bonus boeken?

Lees dan mijn uitgebreide review van het e-book Golden Retriever Geheimen van Gerard de Goede.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *