Eigenschappen van de Labradoodle, een hond voor jou?

De Labradoodle is in tegenstelling tot veel andere hondenrassen een vrij jong hondenras. Het werd pas eind jaren 80 dat er echt gefokt werd met dit hondenras. Zijn oorsprong is wel uniek te noemen, hij is ontstaan omdat een echtpaar een bijzonder verzoek had aan de heer Wally Cochran om een blindengeleidenhond te fokken maar wel met een hypoallergene eigenschappen.

Zo is hij begonnen met het kruisen van de Labrador en de poedel om die eigenschappen samen te brengen in één ras. Dit is uiteindelijk de Labradoodle geworden. Maar vanwege zijn lieve eigenschappen, betrouwbaarheid en omdat het een nieuw ras was werd hij enorm populair met als gevolg dat amateur fokkers er brood in zagen. Met alle gevolgen van dien…

Mede daardoor heeft Wally Cochran later gezegd dat hij er enorm spijt had.

Algemene eigenschappen:

De Labradoodle is dus een kruising tussen een Labrador en een poedel, dit heeft als gevolg dat dit ras de eigenschappen bezit van beide hondenrassen. En dat verschilt in meer of mindere mate. Er zijn ook best veel verschillende kruisingen en multi generatie kruisingen van de Labradoodle. Er is dus een grote verscheidenheid in dit hondenras!

Volgens de richtlijnen van de Australian Labradoodle Association zijn dit de algemene uiterlijke kenmerken:

  • Atletisch
  • Sierlijk overkomen
  • Compact lichaam
  • Makkelijk te beheren vacht

Karaktereigenschappen:

Omdat deze hond een kruising is, en geen officieel hondenras, is het lastig om daar specifieke eigenschappen aan toe te kennen. Daarom word er gekeken naar beide rassen voor de eigenschappen.

De Labrador is zachtaardig en heeft een rustig karakter. Hij is trouw en opgewekt en daarom zeer geschikt als gezinshond. Zijn volledige naam is Labrador Retriever wat al verklapt dat hij gek is op het terugbrengen van een ‘prooi’.

De poedel is een compleet andere hond qua uiterlijk en eigenschappen. De poedel is veel wendbaarder en atletischer dan de Labrador. Maar blaft daarin tegen wel veel meer dan de Labrador! De poedel houd van mensen om zich heen maar is wel gereserveerd tegenover vreemden.

Labradoodle Geheimen

Cover e-book

Alles wat je moet weten over de Labradoodle is een handboek van Piet de Jong en geeft met 200 pagina’s een volledig overzicht van dit hondenras.

Het e-book is opgedeeld is 5 hoofdstukken:

  1. De Labradoodle
  2. Aanschaffen
  3. Opvoeding en training
  4. Leven met een Labradoodle
  5. De oudere Labradoodle

In dit handboek inclusief bonus e-books die erbij geleverd worden krijg je een serieuze hoeveelheid aan informatie over dit hondenras. Wat de exacte inhoud is van het handboek en de bonus e-books, en of het de moeite waard is om aan te schaffen vertel ik in mijn uitgebreide review over Labradoodle Geheimen.