Training Tips voor de Golden Retriever!

Waardevolle training tips voor een lieve en gehoorzame Golden Retriever!

Hoewel het over het algemeen zeer vriendelijke en lieve honden zijn, worden ook Golden Retrievers niet geboren met goede manieren, deze zul je hem zelf bij moeten brengen. En daarmee kom je eigenlijk direct uit bij de volgende vraag; wat verlang ik precies van mijn hond?

Het is sowieso altijd aan te raden om met je puppy naar puppytraining te gaan. Hier leert hij de basis van gehoorzaamheid. En krijgt hij te maken met nieuwe situaties en andere honden, belangrijke leermomenten voor baasje en puppy.

Daarna kan je, als je graag meer wilt halen uit je relatie met je hond, besluiten om aanvullende trainingen en cursussen te volgen.

Een gehoorzame Golden Retriever begint bij jezelf

Het klinkt misschien een beetje raar maar toch is dit werkelijk zo! Honden zijn van oudsher gewend om in een roedel te leven, dit hebben ze meegekregen van de wolven. Wolven leefden in grote groepen met een sterke hiërarchie, en in deze groep is er slechts 1 leider.

De leider bepaald en de rest volgt!  Zo werkt het in de roedel.

Met die gedachte is de eerste opdracht duidelijk voor een gehoorzame Golden Retriever. Wees de leider van jouw roedel! Maak duidelijk aan je Golden Retriever wie de baas is, en je Golden Retriever zal je dan graag volgen. Met de acceptatie van jou als leider zal ook zijn gedragstraining een stuk vlotter verlopen.

Het tonen van leiderschap

Zorg voor regelmaat en structuur.

Je Golden Retriever zal snel wennen aan de vaste tijden waarop hij te eten krijgt, uitgelaten wordt en zijn speeluurtje heeft met zijn baasje. Zo weet hij precies waar hij aan toe is en dat geeft rust in zijn gedrag.

Beloon je Golden Retriever alleen op de juiste momenten.

Het aanhalen van je hond zal hij ervaren als een beloning, wees daarom bewust van de momenten waarop je hem aanhaalt. Is hij nerveus of druk, negeer dan zijn gedrag en haal je hond pas weer aan als hij kalm en ontspannen is. Zo beloon je zijn rustige gedrag en zal dat ook steeds meer gaan vertonen.

Baas van het spel

Gaan jullie een uurtje spelen, hou het rustig en zorg ervoor dat jij het spel blijft leiden. Als je bijvoorbeeld gaat touwtrekken, zorg ervoor dat jij altijd wint.

Geef hem niet het idee dat hij met jou speelt, en dus de rol van leiderschap kan pakken.

Jij bent degene die bepaald wanneer er gespeeld wordt en wanneer jullie klaar zijn met spelen. Natuurlijk is het leuk dat je hond graag bij je komt om te spelen en stoeien maar het is de leider die aangeeft waar, wanneer, en hoe lang. Dus negeer je hond als het niet uitkomt voor jou.

Etenstijd

Geef je hond pas te eten wanneer het daarvoor tijd is, ook al kijkt hij dat koekje uit je handen! Op deze manier wordt duidelijk dat jij dit bepaald en niet je Golden Retriever. Hiermee voorkom je ook schooigedrag en bedelen.

Er zijn meerdere manieren waarmee je je Golden Retriever kan laten zien dat jij de leider bent. Maar in de basis gaat het er om dat jij de controle hebt over zijn 4 belangrijkste activiteiten:

 1. Spelen
 2. Eten
 3. Slapen
 4. Sociale contacten

Wees consequent

Bedenk van tevoren goed wat je hond wel mag of niet mag van jou. Deel dat ook met alle andere leden van het gezin. Er is niks meer verwarrend voor een hond dan verschillende regels.

Mag hij niet op de bank, laat hem dan ook echt nooit op de bank. Want als dat een enkele keer wel mag blijft hij het proberen en zal uiteindelijk maling hebben aan andere geldende regels.

Voldoende beweging

Ook een Golden Retriever gaat probleemgedrag vertonen als hij niet voldoende beweging krijgt, dit kan resulteren in en het kauwen op spullen, janken en blaffen of ander ongewenst gedrag. Zorg er dus voor dat hij elke dag voldoende activiteit krijgt en zich niet zal vervelen.

Maak een lange wandeling in het bos en speel een spelletje. Laat hem een bal of stok apporteren tijdens het wandelen en werk ondertussen aan de gehoorzaamheidstraining.

Zwemmen is ook een favoriete bezigheid van een Golden Retriever! Daar doe je hem altijd een plezier mee!

Golden Retriever Geheimen

Het correct houden en verzorgen van een Golden Retriever gaat veel verder dan trainingstips alleen. Zeker als je een pup aanschaft zal je de juiste voorbereidingen moeten treffen en voldoende tijd vrij moeten maken voor zijn opvoeding.

Gerard de Goede heeft zich jarenlang bezig gehouden met het opvoeden, trainen en verzorgen van Golden Retrievers. In deze jaren heeft hij een hoop nieuwe inzichten gekregen over dit ras, en daarnaast een grote hoeveelheid informatie verzameld.

Zijn kennis en informatie over training, opvoeding en verzorging van de Golden Retriever heeft hij samengebracht in het e-book Golden Retriever Geheimen.

Dit e-book bestaat uit 203 pagina’s en heeft 7 hoofdstukken:

 1. De Golden Retriever 
 2. Aanschaf / Kopen
 3. Je puppy mee naar huis nemen
 4. Opvoeding en Training
 5. Leven met een Golden Retriever
 6. Sport en Show
 7. De oudere Golden Retriever

Nawoord

Wil je graag meer weten over dit complete handboek voor de Golden Retriever? Lees er alles over in mijn uitgebreide review van Golden Retriever Geheimen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *