Kippengids review; Met gemak je eigen kippenhok bouwen?

Gemiddelde leestijd: 18 minuten

Vind jij het super om leuke meubelen voor in jouw tuin of huis zelf te maken? Steek je graag jouw handen uit de mouwen en vind je het leuk om de meest prachtige meubelen zelf te ontwerpen? Dan geniet je eigenlijk van meerdere voordelen: je weet jouw vrije tijd niet alleen nuttig te besteden, maar je weet ook nog eens vrij veel geld te besparen. Je hoeft immers niet meer naar de dure meubelspeciaalzaak om bijvoorbeeld een nieuw bureau of een nieuwe kast aan te schaffen.

Ben je op dit moment op zoek naar een leuk accessoire stuk voor in jouw tuin? En heb je toevallig kippen in of rondom jouw tuin lopen? Of heb jij of hebben jouw kinderen de grote droom om kippen als huisdieren te nemen? Dan is het goed om te weten dat je nu zelf ook een prachtig kippenhok kunt gaan bouwen!

Door zelf een kippenhok te bouwen, weet je in jouw tuin een heerlijke plek voor jouw kippen te creëren. Je weet hierdoor jouw kippen een gelukkig en gezond leven te geven, terwijl jij en jouw kinderen ook genieten van de aanwezigheid van de leuke kippen.

Maar, hoe kun je nou een kippenhok zelf maken? Die vraag stelde ik mezelf ook, totdat ik met de Kippengids in aanraking kwam. Dit is een e-book waarin volledig beschreven staat hoe je nou het beste een kippenhok kunt gaan maken. Zelf heb ik enige maanden geleden de Kippengids online besteld; in deze Kippengids review wil ik dan ook graag mijn bevindingen met jou delen!

Inhoudsopgave

Wat is de Kippengids precies?

Kippengids cover

De Kippengids is dus een digitaal boek van 144 pagina´s waarin van A tot Z beschreven wordt hoe je zelf een kippenhok kunt maken. Zo lees je in het boek bijvoorbeeld welke materialen je nodig hebt, welke voorbereidingen je moet treffen en welke stappen je moet zetten voor het maken van het kippenhok.

Een opvallend voordeel van dit boek is het feit dat je allerlei duidelijke illustraties in dit boek aantreft. Juist vanwege deze illustraties is het vrij gemakkelijk om een kippenhok volledig zelfstandig in elkaar te zetten. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen, is de stappen op te volgen én goed naar de illustraties te kijken.

Al met al is de Kippengids dus een boek met daarin veel informatie én handige bouwtekeningen. De volledige inhoud van dit boek richt zich daarbij op één ding: op het maken van een prachtig kippenhok voor in jouw tuin! Ik kan je in ieder geval op dit moment alvast één ding verklappen: persoonlijk heb ik onwijs veel aan dit boek gehad. Zelf ben ik niet super handig (ik heb eigenlijk twee linkerhanden), maar toch heb ik een super fraai kippenhok weten te maken!

Tip: Zet het drinkwater zomers in de schaduw, om (over)verhitting te voorkomen

Kippengids – Voeding – Drinkwater –

Wie heeft de Kippengids ontwikkeld?

Wanneer je een meubelstuk voor in huis wilt maken, is een bouwtekening onwijs handig. Dankzij een bouwtekening hoef je niet meer zelf over een ontwerp na te denken én hoef je eigenlijk alleen maar de stappen in de bouwtekening op te volgen. Dat heeft de ontwikkelaar/schrijver van de Kippengids ook gedacht.

Maar, door wie is de kippengids nou ontwikkeld? Als je naar de voorpagina van dit boek kijkt, wordt dit niet echt direct duidelijk. Op de voorpagina van dit boek staat namelijk nergens de naam van de ontwikkelaar/schrijver.

Nadat ik de website van de Kippengids uitgebreid bestudeerd had, kwam ik plots de naam ‘T.A.P.O.’ tegen. Toen ik via Google op zoek naar deze naam ging, kwam ik direct bij het bedrijf van Fred Schouten uit. Hé, Fred Schouten is voor mij zeker een bekende naam; hij is namelijk óók de ontwikkelaar van de bundel Fred’s bouwtekeningen.

Heeft Fred dan ook de Kippengids ontwikkeld c.q. geschreven? Ja, dat is zeker het geval. Tot op heden is het echter niet volledig bekend wie Fred Schouten nou precies is. Als ik het bedrijf T.A.P.O. aan een nadere blik onderwerp, merk ik op dat dit bedrijf ontwikkeld is door Maria en Thomas. Maar, wie zijn Maria en Thomas nou precies? Daar ben ik tot op heden nog niet achter gekomen.

Het feit dat dit boek door Fred Schouten ontwikkeld is, is voor mij wel een duidelijk pluspunt. Zijn bundel (Fred’s bouwtekeningen) kan namelijk op onwijs veel positieve beoordelingen rekenen, waardoor ik eigenlijk ook al op voorhand overtuigd was van de Kippengids.

Wat is het doel van de Kippengids?

Wat is nou de reden dat Fred Schouten de Kippengids ontwikkeld heeft? Voordat ik deze Kippengids review ging schrijven, was dat ook één van de vragen die ik mezelf stelde. Al snel kwam ik erachter wat nou het doel was: andere mensen helpen. Kijk, dat is nog eens een nobel streven!

Fred Schouten probeert met de Kippengids simpelweg om andere mensen te helpen. Om andere mensen te helpen met het bouwen van een kippenhok én om het dus voor mensen zo makkelijk mogelijk te maken.

Voor wie is de Kippengids geschikt?

Hebben jij en/of jouw kinderen de grote droom om kippen in de achtertuin te houden? Of heb jij op dit moment mogelijk al kippen in jouw achtertuin lopen? In beide gevallen is het aan te raden om een kippenhok voor in jouw tuin te gaan bouwen. Met deze kippenhok geef je jouw kippen simpelweg een heerlijk onderkomen. Een onderkomen waarin jouw kippen op een aangename en veilige manier kunnen leven.

Is de Kippengids dan ook geschikt voor mensen die géén kippen hebben? Ja, dat is ook zo. Je ziet namelijk wel eens in tuinen een kippenhok ter decoratie staan. Als jij jouw tuin nou ook op een unieke manier wilt decoreren, is het ook interessant om een kippenhok zelf te gaan bouwen. Ook daarvoor komt de Kippengids prima van pas!

Tip: Strooi een keer per week knoflookpoeder over het voer, of leg een vers teentje knoflook in het drinkwater. Dit is een huismiddeltje tegen inwendige ziekteverwekkers

Kippengids – Gezondheid en Ziekte – Ziekteverwekkers –

Hoe is de Kippengids opgebouwd?

Zo, je weet nu precies wat het doel van de Kippengids is én voor wie de Kippengids geschikt is. Maar, hoe zit het met de inhoud? Ook dat is een belangrijke vraag waarop ik in deze Kippengids review het antwoord ga geven.

Als je het digitale boek open slaat, zie je direct dat het boek opgebouwd is uit drie verschillende delen. Per deel wordt een bepaald onderwerp besproken, maar deze drie delen sluiten wel naadloos op elkaar aan. In mijn ogen heeft Fred Schouten op dit vlak zéker de juiste keuzes gemaakt.

In het eerste deel van dit boek vind je allerlei praktische informatie over een kippenhok. Zo lees je wat een kippenhok precies is, wat het nut van een kippenhok is en vind je ook nog informatie over beste locatie en plaats in jouw tuin. In dit eerste gedeelte ligt de focus dus nog niet specifiek op een kippenhok of kippenren, maar wél op de regelgeving omtrent het plaatsen, de afmetingen en bouwvergunning.

In het tweede gedeelte vind je meer informatie over kippen zelf. De verschillende kippenrassen en hun eigenschappen. Zo leer je welke rassen en zijn en waarom je voor een bepaald ras zou willen kiezen. Daarnaast leer je meer over de voeding die kippen nodig hebben om gezond en sterk te blijven. En is een compleet hoofdstuk geweid aan gezondheid en ziekte. Want voorkomen is altijd beter dan genezen! In dit gedeelte ligt de focus dus volledig op de kippen.

In het derde gedeelte vind je vervolgens de bouwtekeningen voor het maken van een kippenhok. Met deze bouwtekeningen ben je in staat om snel én vakkundig een prachtig kippenhok te bouwen. Daarbij wordt ook nog eens aangegeven welke materialen je precies nodig hebt. Ideaal!

Persoonlijk ben ik zeer te spreken over de inhoud en de opbouw van Kippengids. Het boek is onwijs uitgebreid, het boek bevat veel nuttige informatie én het boek richt zich op één specifiek onderwerp. Ook dat is iets wat mij absoluut aanspreekt.

Volledige inhoudsopgave

 1. Inhoudsopgave
 2. Vergunningen nodig voor kippenren of kippenhok?
 3. Kippenrassen en hun eigenschappen
 4. Lijst van alle soorten kippen
 5. Voeding
 6. Gezondheid en ziekte
 7. Kippenhok type A
 8. Kippenhok type B
 9. Kippenhok type C
 10. Kippenhok type D
 11. Kippenhok type E
 12. Kippenhok type F
 13. Kippenhok type G
 14. Kippenhok type H
 15. Kippenhok type I
 16. Kippenhok type J
 17. Kippenhok met ren
 18. Kippenhok
 19. Kippenflat
 20. Kippenhok hooiberg
 21. Kippenren type A
 22. Kippenren type B
 23. Zitstokken
 24. Voederbakken
Kippenhok
– Kippenhok type A –
Kippenhok
– Kippenhok type E –

Bouwtekening kippenhok en kippenren

De bouwtekeningen zijn getekend met het tekenprogramma AutoCAD en staan op A3 formaat. De tekeningen mogen trouwens gewoon uitgeprint worden. Op deze manier zijn ze handig te gebruiken bij het klussen zelf. De eenvoudige kippenhokken zoals type A staan op ongeveer 4 pagina’s beschreven. De complexere kippenhokken in de kippengids zoals type E staan beschreven op 10 bladen.

Om een beter beeld te geven over hoe de bouwtekeningen van een kippenhok zijn opgebouwd geef ik hieronder een voorbeeld met het kippenhok type F:

Afbeelding kippenhok
– Kippenhok type F-

Alle bouwtekeningen beginnen met een 3D aanzicht van het kippenhok.

Bouwtekening kippenhok
– Kippengids – Kippenhok type f – Blad 1 –

Op het eerste blad zie je de basis van het frame van het kippenhok. Bij alle balkjes, latjes en andere onderdelen van het kippenhok staan nummers vermeld. Die nummers staan voor een specifiek item. Aan de rechterzijde op deze bouwtekening staan de wat meer aparte onderdelen van het kippenhok. Deze worden apart weergegeven met de maten erbij.

Er staan ook letters geschreven bij diverse onderdelen. Zoals bij het vooraanzicht van het A frame. Dit onderdeel heeft de letter A en komt drie keer voor in het kippenhok zoals te zien in de afbeelding eronder. Daaronder staan nog 2 onderdelen getekend met de letters B en C. Deze onderdelen komen op de 2e tekening weer aan de orde.

Bouwtekening kippenhok
– Kippengids – Kippenhok type f – Blad 2 –

Op het tweede blad van deze bouwtekening zie je de onderdelen B en C weer terugkomen in het kippenhok. En bij alle overige onderdelen staan ook weer een cijfer en positie.

Bouwtekening kippenhok
– Kippengids – Kippenhok type f – Blad 3 –

Dit is het derde en laatste blad van de bouwtekening voor dit kippenhok. Hierop zie de laatste onderdelen die gemonteerd moeten worden om het kippenhok af te maken. Aan de linkerzijde staat de onderdelenlijst. Het begint met het item nummer wat correspondeert met het nummer in de tekening zelf.

Daarnaast staat het aantal vermeld van elk item.

Het soort materiaal wat er gebruikt moet worden voor dat item.

De dikte, breedte en lengte van het item.

En onder in het schema staan de overige materialen vermeld zoals scharnieren, schroeven en krammen.

Krijg je bonussen meegeleverd?

Heb je interesse om de Kippengids aan te schaffen? Dan hoef je geen rekening te houden met eventuele bonussen. Fred Schouten heeft er namelijk voor gekozen om standaard geen bonussen mee te leveren. Een prima keuze in mijn ogen.

Wat vinden andere mensen van de Kippengids?

In de afgelopen jaren hebben vrij veel mensen de Kippengids gekocht. Hoe ik dat zo zeker weet? Nou, op het internet vind je vrij veel beoordelingen over dit boek terug. Opvallend hierbij is ook dat verreweg het grootste gedeelte van deze beoordelingen super positief te noemen is. Ik heb enkele veelzeggende beoordelingen er tussen uitgepikt:

Wat kost de Kippengids?

Lijkt het jou wel iets om met de Kippengids aan de slag te gaan? Dan kun je rekening houden met een investering van slechts 17 euro. Je kunt er echter ook voor kiezen om 47 euro te betalen, waarbij je ook direct de bundel van Fred’s bouwtekeningen meegeleverd krijgt. In die bundel vind je duizenden bouwtekeningen voor het maken van allerlei soorten meubelen voor in huis en tuin!

Kan ik de Kippengids aanraden?

Wil jij een prachtig kippenhok voor in jouw tuin gaan maken? Dan kan ik je maar één ding adviseren: koop de Kippengids direct aan. In dit uitgebreide boek vind je onwijs veel handige tips voor het maken van een kippenhok, inclusief complete instructies. De bouwtekeningen zijn onwijs duidelijk, het boek is betaalbaar en het boek is ook nog eens leuk om door te lezen. Voldoende reden dus om direct de Kippengids aan te schaffen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *