Hoe ontwikkel je een positieve mindset?

Een Positieve Mindset Ontwikkelen

In de huidige maatschappij ligt de focus vooral op presteren, ontwikkeling en ambitieuze doelen nastreven. Is dat prettig? Nou, dat niet per sé. Het is immers een feit dat behoorlijk veel mensen van stress en/of een burn out hebben. Voordat je optimaal kunt gaan presteren, is het dan ook zaak dat je een positieve mindset weet te ontwikkelen.

In dit artikel vertel ik je graag van alles over het ontwikkelen van een positieve mindset. Tijdens dit artikel bespreek ik regelmatig ook zaken die in het boek ‘Word de beste versie van jezelf’ terug komen. Dit boek is door Jerik van Nuenen geschreven en is in de afgelopen maanden al aardig populair geworden. Wil je op voorhand al meer informatie over dit boek lezen? Dan verwijs ik je graag naar mijn ‘Word de beste versie van jezelf review’. In die review bespreek ik alles wat met dat boek te maken heeft én met het ontwikkelen van een positieve mindset.

Dat laatstgenoemde onderwerp staat ook in dit artikel volledig centraal. Graag bespreek ik wat een positieve mindset is, wat de belangen van een positieve mindset zijn en hoe je een positieve mindset kunt ontwikkelen. Daarbij leg ik de focus niet alleen op de korte termijn, maar ook zéker op de lange termijn. Het is namelijk – in mijn ogen – ook van belang dat je ook voor de lange termijn jouw mindset weet te verbeteren, zodat je continue blijft genieten van jouw eigen positieve mindset.

Wat is een positieve mindset precies?

Zoals hierboven al gesteld, draait het in de huidige maatschappij vooral om presteren. Tegelijkertijd is er ook onwijs veel negativiteit die heerst in de huidige maatschappij. Daarbij heb ik het onder meer over allerlei nieuwsberichten die dagelijks in de krant te vinden zijn, over de druk die social media met zich mee brengt en het feit dat de drang om te presteren nogal hevig aanwezig is.

Door bovengenoemde factoren hebben behoorlijk veel mensen last van negatieve gedachten. In plaats van dat zij van de mooie aspecten van het leven genieten, hebben zij het met name lastig met negatieve gedachten die in hun brein ronddwalen. Deze negatieve gedachten zorgen voor een neerslagen gevoel, zorgen ervoor dat ze zich niet volledig kunnen ontplooien en zorgen er ook voor dat men niet in staat is om van het leven te genieten.

Dat ga je juist wél doen met een positieve mindset. Als je een positieve mindset hebt, heb je namelijk afscheid genomen van de negatieve gedachten. Je ziet problemen niet meer als problemen, maar juist als uitdaging. Je ziet de mooie dingen van het leven en je geniet ook van de mooie dingen in het leven. Al met al sta je met een positieve mindset positief in het leven. Het glas is bij jou altijd halfvol en niet meer half leeg.

Persoonlijk heb ik jarenlang ook last gehad van een negatieve mindset. Ik zag vooral beren op de weg, ik had twijfels over mijn eigen business en ik werd gek van social media. Op social media zag ik namelijk altijd hoe goed men het wel niet had, waarbij ik me niet besefte dat het gras bij de buren áltijd groener is. Dat is zeker op social media het geval, aangezien je op social media alleen de mooie dingen van mensen naar voren ziet komen.

Nadat ik met verschillende boeken aan de slag ben gegaan, heb ik mijn mindset weten te veranderen. Ik heb mijn gedachten om weten te buigen, waardoor ik nu vooral op een positieve wijze naar het leven kijk. Ik zie geen beren meer op de weg, maar ik heb er juist een sport van gemaakt om obstakels en tegenslagen op een leuke manier te gaan overwinnen. Dit heeft er bij mij persoonlijk voor gezorgd dat ik alleen maar gelukkiger ben geworden.

Een positieve mindset wordt dan ook vaak geassocieerd met een gelukkig leven. Persoonlijk kan ik dit beamen. Sinds ik mijn mindset aan heb weten te passen, sta ik veel gelukkiger in het leven. Ik ben me bewust van alle mooie aspecten van het leven, waarbij ik ook veel intenser van deze zaken aan het genieten ben. Mede daardoor voel ik me gelukkiger, ben ik succesvoller en ben ik nog meer gaan geven om de dierbaren om mij heen.

Wat zijn de voordelen van een positieve mindset?

Nu duidelijk is wat een positieve mindset precies is, is het ook de hoogste tijd om even verder te gaan kijken. Wat zijn namelijk de voordelen van een positieve mindset? Of met andere woorden; wat zijn nou redenen voor jou om jouw positieve mindset te gaan ontwikkelen?

Nou, één van de redenen is terug te vinden in het voorkomen van stress en een burn-out. Relatief veel mensen met een negatieve mindset ondervinden daarvan op de lange termijn hinder van. Zij blijven hangen in de negatieve gedachten, zij raken snel in de stress en aanhoudende stress kan ook weer zorgen voor een burn-out. Door een positieve mindset weten te ontwikkelen, kan je de vorming van stress voorkomen. Uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat dat zeer prettig is; stress is namelijk bijzonder vervelend, lastig en onwenselijk.

Daarnaast ga je door een positieve mindset ook meer van het leven genieten. Je gaat genieten van kleine dingen in het leven, je gaat de dierbaren om je heen meer waarderen en je bent al met al gelukkiger. Dit alles begint eigenlijk met een positieve mindset, aangezien je niks hebt aan de negatieve gedachten. Juist met de positieve gedachten – die bij een positieve mindset horen – ga je van een gelukzalig leven genieten.

Wil je graag gaan presteren met jouw bedrijf? Wil je graag jouw bedrijf laten groeien en nóg meer klanten blij gaan maken? Ook dan is een positieve mindset vereist. Met een positieve mindset weet je namelijk op de juiste manier leiding te geven aan jouw bedrijf én weet je jouw doelen na te streven. In mijn ogen heeft elke succesvolle ondernemer een positieve mindset. Waarom dat in mijn ogen zo is?

Nou, als succesvolle ondernemer moet je met tegenslagen om kunnen gaan én je moet kansen zien. Deze kansen zie je niet als je een negatieve mindset hebt. Je bent dan met name over negatieve aspecten aan het denken, terwijl een ondernemer juist kansen moet zien en deze kansen snel aan moet grijpen. Succes en een positieve mindset gaan – wat mij betreft – dus absoluut hand in hand met elkaar.

Hoe kan je een positieve mindset ontwikkelen?

Wil je graag een positieve mindset gaan ontwikkelen? Dat kan ik me goed voorstellen. Eén van de eerste tips die ik aan je kan geven, is om het boek ‘Word de beste versie van jezelf’ door te gaan nemen. In dit boek staan onwijs veel handige tips, maar je weet ook jouw ogen met dit boek te openen. Voordat je jouw positieve mindset kunt gaan ontwikkelen, moet je namelijk op een kritische wijze naar jezelf en naar jouw leven gaan kijken. Dat is niet altijd makkelijk, maar is wel benodigd om uiteindelijk een positieve mindset te kunnen ontwikkelen.

Daarnaast is het zaak om vooral aandacht te besteden aan positieve zaken in het leven. Heb je bijvoorbeeld een relatie die veel negatieve aandacht vergt? Of heb je een vriendschap waar je eigenlijk alleen maar last van ergernissen bij hebt? In deze gevallen is het verstandiger om afscheid te nemen van deze negatieve zaken in het leven.

Om een positieve mindset te kunnen ontwikkelen, moet je namelijk ook de juiste mensen om je heen gaan verzamelen. Alleen positieve mensen kunnen jou helpen aan een positieve mindset; neem dus afscheid van de mensen die vooral negativiteit met zich mee brengen.

Durf daarnaast ambitieuze doelen voor jezelf op te stellen. Als je deze doelen eenmaal gaat behalen, geeft dat een ongekende stimulans. Die stimulans helpt vervolgens ook weer bij het verder verbeteren van jouw positieve mindset. Het is daarbij goed om te weten dat dit proces eigenlijk nooit ‘stil’ komt te staan. Het is een doorlopend proces waarbij je dus continue op een positieve wijze moet denken en moet handelen.

Zo kan ik je als tip geven om met positieve affirmaties aan de slag te gaan. Elke ochtend ga je voor de spiegel staan en zeg je tegen jezelf; ‘je gaat het weer goed doen vandaag’. Met een dergelijke boodschap naar jezelf toe weet je direct weer het positivisme naar boven te halen, waardoor je al weer snel jouw positieve mindset kunt gaan ontwikkelen.

Word de beste versie van jezelf

Logo

In dit artikel over het ontwikkelen van een positieve mindset heb ik meermaals de naam van dit boek laten vallen. Waarom ik dat gedaan heb? Omdat in mijn ogen dit boek onwijs waardevol is voor een ieder die zijn/haar mindset aan wil passen van een negatieve mindset naar een positieve mindset. Ik kan je dan ook van harte aanraden om dit boek aan te schaffen, het boek door te nemen en direct aan de slag te gaan met alle opgedane kennis. Meer informatie over dit boek vind je in mijn Word de beste versie van jezelf review!

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *