Voorkom probleemgedrag bij je Jack Russell

De Jack Russell is een sociale en energieke hond. Hij houdt van een spelletje en van lange wandelingen. Dit hondenras past daarom ook het beste bij een gezin met een actief leven. Daarnaast is de Jack Russell ook een hond met een bijzonder eigen karakter, krijgt hij geen strakke en consequente opvoeding dan kan je Jack Russell al snel probleemgedrag  gaan vertonen. 

Dit gedrag kan zich op vele manieren uiten zoals overmatig blaffen, het opspringen tegen mensen, thuis tegen dingen aan plassen en op spullen gaan kauwen. Dit is natuurlijk heel erg vervelend, niemand zit er op te wachten om thuis te komen en je Jack Russell heeft je woning verbouwd.

Wees een leider om probleemgedrag te voorkomen

Voordat je Jack Russell überhaupt wat van je zal aannemen moet je laten zien dat jij de leider bent. Van nature is een hond gewend om te leven in een roedel. In de roedel is er slechts één leider die bepaald wat er gebeurd. En hij krijgt ook de respect van alle honden en zij zullen hem gehoorzamen en volgen.

Dit leiderschap zal je moeten laten zien, voordat je Jack Russell begrijpt dat jij de leider bent!

  • Een leider van de roedel zal altijd eerst eten
  • Het is de leider die beslist wat er gaat gebeuren
  • Een leider staat fysiek boven de roedel

Enkele tips om ongewenst gedrag te voorkomen

Veel mensen balen ervan als hun hond ongewenst verdrag vertoond. Maar in veel gevallen is het niet de schuld van de hond, maar van het baasje zelf! Mensen die het programma van de hondentrainer Cesar Millan wel eens hebben gezien weten dit. Wel negen van de tien keer zegt hij dat de lichaamstaal niet goed is, en de communicatie van het baasje niet duidelijk en consequent is. De hond zal dus niet begrijpen wat er bedoeld wordt.

  • Wees kordaat en consequent

Het is voor een hond natuurlijk niet te begrijpen dat hij de ene keer wel wat te eten krijgt direct van tafel, en de andere keer niet mag gaan lopen schooien. Wees hierin duidelijk en geef je hond absoluut niks te eten als jullie nog aan tafel zitten. Zo leer je je hond dat hij niet aan tafel hoeft te schooien omdat hij toch niks zal krijgen.

Geef commando’s op een kordate manier die vastbesloten klinken en gebruik daarbij de juiste lichaamshouding.

  • Leer hem van kleins af aan

Het is belangrijk je Jack Russell direct vanaf kleins af aan te leren wat wel mag en wat niet mag. Hij is bijzonder intelligent en zal het daarom al vlug in de gaten hebben. Maar let op, zijn intelligentie kan hij ook gebruiken om een loopje met je te nemen..

  • Zorg ervoor dat je Jack Russell zich niet verveelt

Een Jack Russell is een zeer actieve hond, met een hoop energie. Om probleemgedrag te voorkomen is het belangrijk dat hij deze energie goed kwijt kan. Maak dus dagelijks een lange wandeling, speel spelletjes met je hond of doe andere leuke activiteiten. Dit voorkomt dat hij kattenkwaad uit gaat halen!

Het complete handboek voor de Jack Russell

Jan Kramer had ondanks alle liefde voor zijn hond, eigenlijk alles fout gedaan met de opvoeding van zijn Jack Russell. Het probleemgedrag van zijn hond werd zelfs zo erg dat Jan zich begon te schamen voor zijn eigen Jack. Opspringen tegen bezoek, spullen vernielen, continu aan de lijn trekken etc etc..

De gewone trainingen voldeden niet om zijn Jack Russell in het gareel te krijgen en Jan begon een beetje radeloos te worden. Toen is hij begonnen met het bestuderen van de Jack Russell terriër. En al gauw kwam hij tot verschillende conclusies waarom de algemene trainingen en technieken niet goed werken bij dit energieke ras..

Al zijn bevindingen en kennis die hij in de vele jaren heeft opgebouwd, heeft hij samengebracht in zijn complete handboek voor de Jack Russell om anderen te helpen met het voorkomen van onder andere probleemgedrag. Wil je graag meer weten over dit expert handboek van Jan Kramer en de bonus boeken die erbij geleverd worden?

Lees dan mijn uitgebreide review over het Complete handboek voor de Jack Russell.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *