Wat is Affiliate Marketing?

Wil jij ook graag een passief inkomen op gaan bouwen? De kans is groot dat je bijvoorbeeld via social media in aanraking gekomen bent met de term ‘passief inkomen’. Dit klinkt op papier heel mooi, maar in de praktijk blijkt dat je alsnog héél hard moet werken om een passief inkomen op te kunnen bouwen. Daarbij is het ook nog eens van belang dat je de juiste stappen weet te ondernemen.

Wij zien veel digitale ondernemers tegenwoordig voor affiliate marketing kiezen. Is dat een verstandige keuze? Ja, dat is zeker een verstandige keuze. In de afgelopen jaren is namelijk gebleken dat affiliate marketing één van de meest lucratieve en interessantste vormen is van online marketing.

Als je een passief inkomen op wilt gaan bouwen, kan je dus besluiten om met affiliate marketing aan de slag te gaan. Voordat je aan de slag kunt gaan, moet je uiteraard wel tot in detail weten wat affiliate marketing is en waar het bij affiliate marketing om draait. Nou, die informatie vind je in dit uitgebreide artikel. Wij hebben in de afgelopen jaren óók veel kennis over affiliate marketing opgedaan en willen die kennis graag met jou gaan delen. Dat doen we onder meer door dit artikel te schrijven, maar óók door reviews over verschillende affiliate marketing cursussen/trainingen op onze website te plaatsen.

Een risicoloze vorm van online marketing

Als we via Wikipedia op zoek naar de definitie van ‘affiliate marketing’ gaan, komen we de volgende definitie tegen:

Uit deze definitie blijken sowieso al twee zaken; het is een vorm van internetmarketing en je dient advertenties van adverteerders op jouw eigen website te plaatsen. Maar, hoe werkt affiliate marketing nou concreet in de praktijk? Wij leggen het graag aan je uit met behulp van een voorbeeld.

Stel nou dat je een grote liefhebber van mountainbiken bent. Je maakt door heel Europa mountainbike tochten en je hebt – puur uit hobby – een blog over jouw reizen gemaakt. Dit blog is dus eigenlijk een combinatie van een sportief blog en een reisblog. Je plaatst op dit blog artikelen over de trips die je hebt gemaakt en wellicht ook over bijvoorbeeld de nieuwe mountainbike die je gekocht hebt.

Als je na verloop van tijd veel bezoekers op jouw blog aan weet te trekken, is het interessant om met affiliate marketing aan de slag te gaan. In dat geval ga je bijvoorbeeld een artikel schrijven met de titel: de 3 beste mountainbike fietsen van dit jaar.

In dat artikel bespreek je waar een goede mountainbike aan moet voldoen, waar je op moet letten bij het uitkiezen van een mountainbike én wat volgens jou de beste mountainbikes zijn. Bij die 3 mountainbikes plaats je vervolgens een unieke affiliate link naar de website van de verkopende partij; dit kan bijvoorbeeld de webshop van Bol.com zijn.

Als een lezer van jouw blog graag één van de mountainbikes aan wil schaffen, kan hij/zij op die betreffende link klikken. Hij/zij wordt doorgestuurd naar de website van de verkopende partij, waar hij/zij vervolgens een order kunt gaan plaatsen. De website van de verkopende partij ziet echter dat deze bezoeker via jóuw website gekomen is en daar krijg jij een commissie voor.

Als je met een affiliate marketing aan de slag gaat, fungeer je eigenlijk als een doorgeefluik. Het is de bedoeling dat je lezers/bezoekers warm weet te maken voor een bepaald product of dienst. Vervolgens is het de bedoeling dat de lezer/bezoeker het betreffende product via jouw affiliate links aan gaat schaffen. Als dat het geval is, krijg jij vanuit de adverterende partij een commissie. Jij hebt er immers voor gezorgd dat de betreffende bezoeker een order geplaatst heeft.

Wat zijn de voordelen affiliate marketing?

Voordat we aan je uitleggen hoe je met affiliate marketing kunt beginnen, vertellen we je graag wat de voordelen van affiliate marketing zijn. Het eerste voordeel heeft betrekking op risicoloos ondernemen; je loopt op geen enkel vlak risico. Je gaat namelijk geen overeenkomst met de klant aan (dat doet de verkopende partij), je hoeft geen voorraad te houden (dat doet de verkopende partij) en je fungeert alleen maar als doorgeefluik.

Bovendien heb je géén starkapitaal nodig. Als je zelf een beetje handig bent, kan je immers met bijvoorbeeld WordPress een prachtige affiliate website maken. Je hoeft geen magazijn of duur kantoorpand te huren. Nee, het enige wat je moet doen, is hard werken om jouw affiliate website groter en groter te laten worden.

Daarbij is het ook een feit dat de inkomsten per maand behoorlijk op kunnen gaan lopen. Des te meer bezoekers je op jouw affiliate website krijgt, des te groter de kans is op order. Des te meer orders via jouw website plaatsvinden, des te meer commissie je gaat verdienen. Op deze manier is het écht mogelijk om honderden tot duizenden euro’s per maand te gaan verdienen.

Bijkomend voordeel is dat je makkelijk op kunt schalen. Als je eenmaal één goedlopende affiliate website hebt, kan je dat kunstjes namelijk ook in een andere markt gaan kopiëren. Op die manier ben je in staat om jouw inkomsten op termijn te gaan verdubbelen, waardoor je dus écht een passief inkomen op kunt gaan bouwen.

Wel willen we alvast graag een waarschuwing geven. Het is namelijk niet zo dat je dankzij affiliate marketing slapend rijk kunt worden. Nee, deze vorm van online marketing is namelijk ook gewoon super hard werken. Je moet dagelijks veel uren maken, je moet veel tijd besteden in het optimaliseren van jouw website en je hebt ook continue nieuwe content nodig voor op jouw website. Alleen met een goed idee, voldoende geduld, voldoende doorzettingsvermogen en onwijs veel inzet ben je in staat om echt succesvol met affiliate marketing te gaan worden. Onthoud in ieder geval altijd dat het zéker mogelijk is om rijk te worden dankzij affiliate marketing.

Hoe kan je met affiliate marketing gaan beginnen?

Klinken bovenstaande voordelen bij jou als muziek in de oren? Wil je graag zelf ook gaan beginnen met een affiliate marketing website? Dan heb je eigenlijk maar één ding nodig; een goed idee. Zoals hierboven al aangegeven, is de concurrentie behoorlijk hevig. Het heeft daarom geen zin om een affiliate website over sneakers te maken; je kunt dan simpelweg niet opboksen tegen de grote (affiliate) websites met een veel groter marketingbudget.

Nee, het is vele malen verstandiger om een niche te gaan bedenken. Kijk eens naar jezelf; wat zijn jouw passies en waar haal jij veel energie uit? Mogelijk ben jij een fervente liefhebber van mountainbiken en kan je een affiliate website opstarten over de beste helmen voor tijdens het mountainbiken. In een dergelijke niche kan je veel ‘makkelijker’ scoren dan in de wereld van bijvoorbeeld sneakers.

Heb je eenmaal een goed idee in jouw hoofd zitten? Doe dan marktonderzoek en werk jouw gehele idee op papier uit. Vervolgens kan je de volgende stappen op gaan volgen:

Stap 1: registreer de domeinnaam en regel ook een hosting. Je kunt dit doen bij een partij zoals Neostrada of Vimexx. Tip: probeer te kiezen voor een pakkende domeinnaam die direct duidelijk maakt waar jouw website om draait.

Stap 2: ga direct aan de slag met het ontwikkelen van jouw website. Met behulp van WordPress is dit bijvoorbeeld niet al te lastig. Tip: zoek via Google naar handige affiliate thema’s en plug-ins en dergelijke.

Stap 3: werk een content plan voor jouw website uit. Welke artikelen wil je op jouw website plaatsen? Hoeveel woorden moeten die artikelen bevatten? En wat moet het keyword van de betreffende tekst(en) worden? Tip: maak hiervoor gebruik van de Google Keyword Tool.

Stap 4: heb je een content plan volledig opgesteld? Dan kan je gaan beginnen met het afwerken van jouw content plan. Plaats nieuwe content op jouw website, plaats nóg meer nieuwe content op jouw website en laat dit proces keer op keer herhalen. Content is van cruciaal belang voor alle affiliate websites.

Stap 5: heb je eenmaal veel content op jouw website staan? Dan kan je je gaan aanmelden bij een affiliate netwerk. Een affiliate netwerk brengt eigenlijk vraag en aanbod bij elkaar. De adverteerders melden zich namelijk ook bij een affiliate netwerk aan, waarna zij bepaalde campagnes/producten daar aanbieden die gepromoot kunnen worden. Tip: kijk bijvoorbeeld eens naar Awin, Tradetracker, Coolblue, Bol.com, Amazon en Daisycon.

Stap 6: heb je je aangemeld bij een affiliate netwerk? Dan kan je je aan gaan melden bij een campagne die aansluit op jouw website.

Stap 7: als je eenmaal aangesloten bij een campagne bent, ben je in staat om producten van bepaalde partijen te gaan promoten. Dit doe je door in het online dashboard van het affiliate netwerk een unieke affiliate link aan te maken. Tip: raadpleeg goed de handleiding van het affiliate netwerk waarin omschreven wordt hoe je een affiliate link aan kunt maken.

Stap 8: plaats de affiliate link op jouw website, blijf nieuwe content toevoegen en blijf jouw website optimaliseren. Door continue nieuwe content toe te voegen en aan de zoekmachine optimalisatie van jouw website te werken, ben je in staat om een succesvolle affiliate marketeer te worden. Veel succes!

Cover e-cursus

Ben je zover dat je wilt beginnen met affiliate marketing? Dan is de Affiliate Marketing Revolutie van Jacko Meijaard een goede start. In deze cursus legt hij van A tot Z uit wat je precies moet doen om een succesvolle affiliate website te starten. Wil je hier graag wat meer over weten?

Lees dan mijn uitgebreide review over de Affiliate Marketing Revolutie van Jacko Meijaard.