Wat is een bouwtekening?

Vind jij het leuk om zelf meubelstukken te maken? Of heb je bijvoorbeeld interesse om zelf een kippenhok te gaan maken? Als je ook maar een beetje handig bent, is het maken van een meubelstuk eigenlijk een koud kunstje.

Wel is het van belang om een goede voorbereiding te treffen. Alleen met de juiste voorbereiding ben je in staat om het gehele proces soepeltjes te laten verlopen. Binnen deze voorbereiding is een belangrijke rol weggelegd voor het maken van een ontwerp.

Als je bijvoorbeeld zelf een kast wilt gaan maken, moet je hier een passend ontwerp voor zien te vinden. Daarvoor kun je het beste schetsen gaan maken; als je zelf schetsen aan het maken bent, ben je eigenlijk al bezig met het maken van een bouwtekening.

Een bouwtekening is eigenlijk een overkoepelende term voor allerlei verschillende soorten tekeningen. Je kunt hierbij denken aan ontwerptekeningen, aan detailtekeningen, aan werktekeningen, aan plattegronden, aan schetsontwerpen en aan constructietekeningen.

De bouwtekeningen worden in de bouwindustrie dan ook op grote schaal gebruikt. Middels een bouwtekening wordt het immers voor alle werklieden duidelijk wát er exact moet gebeuren. Maar, ook als je zelf een meubelstuk wilt gaan maken, komt een bouwtekening bijzonder goed van pas!

In dit artikel wil ik je graag nader kennis laten maken met bouwtekeningen. Ik bespreek graag in detail wat een bouwtekening precies is, wat de voordelen van bouwtekeningen zijn en hoe je aan de beste bouwtekeningen kunt komen. Je hoeft namelijk niet altijd zelf de bouwtekening te gebruiken; meer informatie daarover vind je aan het einde van dit artikel!

Een gedetailleerde blik op een bouwtekening

Heb je interesse om zelf een kast, zelf een kippenhok of zelf een bureau te gaan maken? Zoals hierboven al gesteld: een goede voorbereiding is het halve werk. Tijdens deze voorbereiding is het van belang om een goed ontwerp te gaan maken.

In dit ontwerp teken je jouw gewenste meubelstuk uit, benoem je alle afmetingen en benoem je ook hoe je verschillende verbindingen tot stand gaat brengen. Uiteindelijk krijg je dan een complete tekening met daarin alle benodigde informatie.

De ervaring leert echter dat veel doe-het-zelvers het lastig vinden om een dergelijke tekening zelf te maken. In dat geval komen de standaard bouwtekeningen perfect van pas: je hoeft immers alleen nog maar de standaard bouwtekening op te volgen, waardoor je een prachtig meubelstuk weet te creëren.

Ook is het goed mogelijk dat je niet de tijd hebt om zelf een ontwerp te maken. De ervaring leert namelijk ook dat het maken van een compleet ontwerp al snel 10 tot 15 uur in beslag neemt. Als je die tijd niet hebt (of niet wilt besteden aan het maken van een ontwerp), bieden de standaard bouwtekeningen daar ook de oplossing voor.

Moraal van het verhaal:

  • Je kunt een bouwtekening zelf gaan maken
  • Je kunt gebruik maken van een standaard bouwtekening

Wat de beste optie is? Dat hangt echt volledig af van jouw eigen voorkeuren. Mocht je het leuk vinden om zelf een ontwerp te maken, geniet dat de voorkeur. Wil je het graag zo makkelijk mogelijk voor jezelf maken? Dan kun je het beste kiezen voor een standaard bouwtekening.

Voordelen van een bouwtekening

Sta je op de vooravond van een leuk projectje? Wil je namelijk zelf meubelstukken gaan maken? Dan is het sowieso aan te raden om hierbij gebruik te gaan maken van bouwtekeningen. Je hebt hierboven kunnen lezen wat een bouwtekening precies is; het is nu tijd om te kijken naar de voordelen van bouwtekeningen.

Meer en meer doe-het-zelvers maken gebruik van de bouwtekeningen. Maar, waarom doen zij dat? Eén van de belangrijkste redenen daarvoor is het gemak. Met behulp van een bouwtekening geniet je van onwijs veel gemak; je ziet immers precies op de tekening hoe je het project aan moet gaan pakken.

Ook als je zelf de bouwtekening gaat maken, geniet je van de nodige voordelen. Zo is het een absoluut voordeel dat je – tijdens het maken van de tekening – héél goed nadenkt over onder meer de afmetingen van het meubelstuk. Mocht je onverhoopt ergens een denk- of rekenfout gemaakt hebben, valt dit je in een tijdig stadium op. Dat is dus te danken aan de bouwtekening.

Daarnaast is het in sommige situaties ook verplicht om een bouwtekening te hebben. Dat is bijvoorbeeld het geval als je een uitbouw wilt plaatsen. Voor deze uitbouw heb je in sommige gemeentes en in sommige gevallen een vergunning nodig. Bij het aanvragen van die vergunning moet je hoogstwaarschijnlijk een bouwtekening voorleggen; de gemeente ziet op basis daarvan direct wat de afmetingen en het ontwerp van de uitbouw gaan worden.

Gemak

Verder maak je het voor jezelf met een bouwtekening echt een stuk makkelijker. Dat is zéker het geval als je voor een standaard bouwtekening kiest. Door van een standaard bouwtekening gebruik te maken, hoef je niet meer zelf met het ontwerp aan de slag te gaan. Zoals ik hierboven al aangaf, kan je dit zomaar 10 tot 15 uur aan tijd schelen. Deze tijd kun je vervolgens besteden aan het bouwen van het gewenste meubelstuk; onderaan de streep levert een standaard bouwtekening je dus een hoop tijdsbesparing op.

Ook voor de niet zo ervaren doe-het-zelvers bieden de bouwtekeningen veel mogelijkheden. Dankzij de bouwtekening zie je namelijk precies wát je op welk moment moet gaan doen. Je hebt hierdoor eigenlijk een complete gids voor het maken van een bepaald meubelstuk.

Geld besparen

Wil je kosten besparen? Ook dan is het aan te raden om gebruik te maken van een bouwtekening. Mocht je een meubelstuk op basis van een bouwtekening gaan maken, weet je bijvoorbeeld precies hoeveel materiaal je nodig hebt. Je kunt hierdoor zeer gericht het materiaal aanschaffen, waardoor je de materiaalkosten laag weet te houden.

Ondertussen gaat het gezegde ‘tijd = geld’ ook nog op. Door de bouwtekening kun je een hoop tijd besparen, waardoor je dus indirect ook geld weet te besparen.

Conclusie van alle voordelen

Al met al zijn er dus onwijs veel voordelen om gebruik te gaan maken van een bouwtekening. Juist vanwege deze voordelen maken meer en meer doe-het-zelvers gebruik van de handige bouwtekeningen. Maar, hoe kom je nou aan die bouwtekeningen? Dat bespreek ik graag in het restant van dit artikel!

Gebruik maken van een bouwtekening bij bouwprojecten

Als je een meubelstuk wilt gaan maken/bouwen, is het dus aan te raden om bouwtekeningen te gebruiken. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, heb je daar twee mogelijkheden voor: je kunt de bouwtekening zelf gaan maken of je kunt gebruik maken van standaard bouwtekeningen.

De standaard bouwtekeningen bieden veel voordelen, zoals je ook al in dit artikel hebt kunnen lezen. Maar, hoe kom je nou aan die bouwtekeningen? Nou, die bouwtekeningen kun je moeiteloos via het internet kopen. Je kunt daarbij bijvoorbeeld kiezen voor de bouwtekeningen van Fred; over die bouwtekeningen lees je aan het einde van dit artikel meer informatie.

Mocht je de bouwtekeningen graag willen kopen, moet je wel enkele belangrijke keuzes gaan maken. Zo moet je goed nadenken over het soort bouwtekening. Wil je bijvoorbeeld alleen een bouwtekening voor het maken van een kast hebben? Of lijkt het jou wel handig om de beschikking te hebben over een complete bundel van bouwtekeningen? De keus is aan jou.

Met de aanschaf van standaard bouwtekeningen weet je jezelf in ieder geval van veel gemak te voorzien. Je maakt de bouwprojecten voor jezelf echt een heel stuk makkelijker; juist daarom kiezen veel doe-het-zelvers voor de standaard bouwtekeningen.

Fred’s bouwtekeningen

Als ik het over populaire bouwtekeningen heb, heb ik het over Fred’s bouwtekeningen. De bundel – die door Fred zelf samengesteld is – is uitgegroeid tot de bekendste en populairste bundel van ons land. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel doe-het-zelvers momenteel met veel plezier gebruik maken van Fred’s bouwtekeningen.

Fred's Bouwtekeningen
– Voorbeelden van Fred’s Bouwtekeningen –

In de bundel van Fred vind je duizenden bouwtekeningen terug. Al deze bouwtekeningen zijn door Fred zelf verzameld, waarbij hij voor een duidelijk overzicht gezorgd heeft. Mocht je bijvoorbeeld een kast willen maken, vind je daarvoor allerlei interessante bouwtekeningen in deze bundel voor terug.

Dat geldt ook voor het maken van een kippenhok, voor het maken van een bureau of voor het maken van een houten hondenmand. Je kunt het zo gek niet verzinnen of er is wel een bouwtekening voor te vinden in de bundel van Fred.

Wil je het maken van meubelen voor jezelf zo makkelijk mogelijk maken? Wil je niet al te veel tijd hoeven te besteden aan het maken van een ontwerp? Dan is het absoluut aan te raden om Fred’s bouwtekeningen aan te schaffen. Voor een relatief laag bedrag kun je al de eigenaar van deze bundel worden, waarna je moeiteloos allerlei meubelstukken zelf kunt gaan maken. De bouwtekeningen van Fred vormen daarbij een prima leidraad; je hoeft eigenlijk alleen maar de bouwtekeningen op te volgen! Meer over de verschillende categorieën van Fred’s bouwtekeningen vind je in mijn uitgebreide review.

Heb je direct interesse in de bouwtekeningen van Fred? Als je op deze link klikt, krijg je meteen toegang tot de exclusieve bestelpagina. Via de bestelpagina kun je voor een scherp bedrag direct Fred’s bouwtekening aanschaffen. Veel klusplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *