Wat is yoga precies, en hoe begin ik ermee?

Ervaar je op dit moment stress? Heb je moeite om volledig te kunnen ontspannen? En ben je bijvoorbeeld continue aan het piekeren en malen in jouw hoofd? Dan is het tijd om in actie te komen.

Recente onderzoeken laten schrikbarende cijfers omtrent stress en burn-outs in ons land zien. Onwijs veel mensen hebben last van stressklachten of – nog erger – last van een burn-out. Mocht je een burn-out krijgen, ben je echt voor langere tijd uitgeschakeld. Een burn-out is namelijk zeer heftig te noemen; je lichaam en geest herstellen hier dan ook niet zomaar van.

Maar, hoe kun je nou iets tegen de stress doen? Meer en meer mensen kiezen ervoor om met yoga aan de slag te gaan. In dit artikel laat ik je graag kennis maken met yoga. Ik bespreek graag wat yoga is, wat de voordelen van yoga zijn en hoe je zelf kunt beginnen met yoga. Tot slot bespreek ik ook nog welke benodigdheden perfect van pas komen tijdens een yogales.

Wat is yoga?

Voor de oorsprong van yoga moeten ruim 5000 jaar terug de tijd in. Vanaf dat moment was men in India namelijk bezig met yoga: een vorm van een goddelijke wetenschap waarbij yoga uitgroeide tot een manier van leven.

Door de jaren heen heeft yoga zich verder en verder weten te ontwikkelen. Het is niet alleen een vorm van sport, waarbij je jouw lichaam tot uitersten probeert te brengen, maar het is eigenlijk een volledige manier van leven. Een volledige manier van leven waarin rust, ontspanning, zen en geluk centraal staan.

De manier waarop yoga écht tot stand gekomen is? Dat is helaas niet met 100% zekerheid vast te stellen. Als je op het internet naar het antwoord op bovengenoemde vraag op zoek gaat, kom je allerlei verschillende mythen tegen. Geen enkele experts of geschiedkundige is in staat om met 100% zekerheid vast te stellen hóe yoga nou exact tot stand gekomen is.

Wat ik wel weet, is dat yoga door de jaren heen een indrukwekkende groei door heeft weten te maken. Lange tijd heerste er een bepaald taboe; dat taboe kwam mogelijk doordat niet alle yogi’s (uitvoerders van yoga) een even goede naam hadden. Eigenlijk vanaf de jaren 90 van de vorige eeuw is yoga met een indrukwekkende inhaalslag begonnen. Die inhaalslag heeft in deze eeuw ook alleen maar aangehouden.

Sport of ontspanning?

Is yoga nou een vorm van sport of een vorm van ontspanning? Ook daar verschillen de meningen over? Mede daarom kiezen veel mensen voor de volgende omschrijving: yoga is een manier van leven. In mijn ogen is yoga ook véél meer dan alleen maar een sport of véél meer dan alleen maar een vorm van ontspanning.

In mijn ogen kun je jouw leven met yoga gaan veranderen. Hoe je dat kunt doen? En wat de gevolgen/voordelen van yoga zijn? Op deze vragen geef ik in het restant van dit artikel graag een passend antwoord!

Wat zijn de voordelen van yoga?

Heb je toevallig van vrienden of kennissen goede verhalen over yoga gehoord? Dat is maar al te goed mogelijk. Zoals ik eerder in dit artikel al aangaf, zijn namelijk meer en meer mensen zich bezig gaan houden met yoga. Volgens een recent onderzoek doen meer dan 1,6 miljoen Nederlanders aan yoga.

Waarom kiezen al deze Nederlanders voor yoga? Nou, dat heeft eigenlijk meerdere redenen. Het is namelijk een feit dat yoga meerdere voordelen heeft en met zich mee brengt. Deze voordelen merk je voornamelijk in het dagelijkse leven en maken jouw leven eigenlijk een heel stuk prettiger. Hieronder vertel ik je graag meer over de belangrijkste voordelen van yoga.

Je leert te ontspannen

De huidige maatschappij is nogal hectisch, druk en vrij zwaar. Mede daardoor hebben veel mensen last van stress of van een burn-out. Wil jij dat nou zien te voorkomen? Dan is het absoluut aan te raden om met yoga aan de slag te gaan. Met yoga kun je namelijk perfect leren om te ontspannen.

Ontspanning komt in de huidige maatschappij eigenlijk té weinig voor. De druk is onwijs hoog, waardoor veel mensen zich alleen maar richten op presteren, presteren en nog eens presteren. In de basis is het voor jouw lichaam en geest echter super belangrijk om te ontspannen.

Weet je van jezelf dat je moeite hebt om te ontspannen? Met yoga kun je er absoluut voor zorgen dat je in een diepe ontspanning gaat komen. Je geniet dan van een gevoel wat je hoogstwaarschijnlijk nog niet eerder ervaren hebt. Als je dat eenmaal voor elkaar hebt gekregen, wil je niks anders meer. Yoga is daarmee eigenlijk ook verslavend te noemen, maar uiteraard wel in een positieve zin!

Goed voor jouw lichaam

Ook is het een feit dat yoga onwijs goed voor jouw lichaam is. Zo word je een stuk flexibeler als je met yoga aan de slag gaat. Je weet jouw spieren perfect aan te spreken en je weet ook knelpunten uit jouw lichaam weg te werken. Die knelpunten zorgen namelijk voor pijn en voor een stijf gevoel. Dankzij yoga word je juist flexibel!

Daarnaast zorgt yoga er ook voor een betere bloedsomloop. Ook dit heeft te maken met de oefeningen die je uitvoert. Door deze oefeningen gaan je bloedvaten meer open staan, waardoor het bloed een stuk beter door jouw lichaam heen kan stromen.

Tot slot kun je ook afscheid nemen van pijn door yoga. Ook dit heeft weer te maken met de yoga oefeningen die je uitvoert. Zoals ik hierboven al aangaf, zorg je er met yoga voor dat je afscheid neemt van knelpunten in jouw lichaam. Door van die knelpunten afscheid te nemen, ga je eigenlijk in de toekomst pijnloos door het leven.

Vermindering van stress

Meer dan 1,5 miljoen Nederlanders ervaren een serieuze vorm van stress. Zij krijgen hierdoor last van lichamelijke klachten, zij kunnen zich niet meer ontspannen en zij zijn dus ook niet meer gelukkig. Dit kun je gelukkig alsnog herstellen: door met yoga aan de slag te gaan weet je de stress namelijk flink te verminderen.

Dit komt enerzijds doordat je van een diepe ontspanning gaat genieten. Tijdens deze diepe ontspanning hoef je even niet aan jouw werk of aan jouw problemen te denken. Nee, in plaats daarvan geniet je van de rust, terwijl jouw lichaam ondertussen ook vernieuwde energie plaatsmaakt.

Deze vernieuwde energie, in combinatie met de ontspanning, zorgt er uiteindelijk voor dat je een stuk minder last gaat hebben van de stress. Juist vanwege het wegnemen van de stress kiezen onwijs veel Nederlanders voor yoga!

Meer energie + uithoudingsvermogen + concentratie

Als je niet lekker in je vel zit, merk je dit eigenlijk aan alles. Je kunt je moeilijk concentreren, je bent lusteloos en je hebt geen uithoudingsvermogen meer. Als je op een serieuze wijze met yoga aan de slag gaat, kun je juist jouw energie, jouw uithoudingsvermogen en jouw concentratie verbeteren.

Hierdoor geniet je weer van voldoende energie op een dag, terwijl je je ook beter kunt focussen. Het werk dat je uit moet voeren, voer je dus sneller uit. Ondertussen zorgt dit werk ook niet meer voor stress, aangezien je met yoga de vorming van stress tegengegaan bent!

Zelf beginnen met yoga?

Spreken bovengenoemde voordelen jou nogal aan? Wil je daarom ook graag direct beginnen met het uitvoeren van de yogalessen? Dan is het zaak om je even goed te verdiepen in de wereld van yoga. Door de jaren heen zijn er namelijk allerlei stromingen binnen de yogawereld ontstaan. Probeer het verschil tussen deze stromingen te achterhalen en bepaal welke stroming op dit moment jouw voorkeur geniet.

Vervolgens is het zaak om je aan te melden bij een yogaschool óf om je aan te melden voor een online cursus. De laatstgenoemde optie geniet de voorkeur, aangezien die optie vele malen voordeliger is. Bovendien kun je bij een digitale cursus ook zelf bepalen waar en wanneer je de yoga lessen gaat volgen.

Heb je een geschikte online yoga cursus gevonden? Dan heb je eigenlijk nog maar één ding nodig: de juiste yoga benodigdheden. Enkele van de benodigdheden heb ik in onderstaand rijtje opgesomd:

  • Een yoga mat: ja, een yoga mat is eigenlijk onmisbaar. Op deze mat kun je al jouw oefeningen uitvoeren, waarbij je van het gewenste comfort geniet. De mat is heerlijk zacht en veert mee: perfect dus voor het uitvoeren van yoga oefeningen.
  • Een yoga broek: als je met yoga aan de slag gaat, word je behoorlijk flexibel. Als je flexibele en lenige oefeningen uitvoert, wil je uiteraard niet dat jouw broek gaat schuren. Kies daarom altijd voor een yoga broek; daarmee geniet je altijd van het gewenste comfort.
  • Yoga accessoires: tot slot is het ook aan te raden om yoga accessoires in huis te halen. Je kunt hierbij denken aan elastieken, aan yoga blokken en aan overige yoga accessoires. Al deze accessoires maken de training een stuk makkelijker én efficiënter.

Wil je graag met yoga aan de slag? Wil je van meer ontspanning en geluk in jouw leven gaan genieten? Dan heb ik eigenlijk maar één tip voor je: ga direct aan de slag. Met de beste online yoga cursus geniet je al snel van de hierboven genoemde voordelen!

Yoga voor beginners

Yoga stap voor stap afbeelding

Happy with yoga is een platform wat is opgericht door Rolf van Baalen en Melanie Poldervaart. Via deze website bieden zij onder andere de beginnerscursus Yoga stap voor stap aan. Deze online yoga cursus is gebaseerd op Hatha yoga en geeft je een ideale basiscursus om kennis te maken met yoga. Omdat het een online cursus betreft kan je dit natuurlijk geheel op eigen tempo uitvoeren.

Yoga stap voor stap bestaat uit 9 videolessen van ongeveer een uur, en in deze lessen leren Rolf en Melanie jou de meest belangrijke houdingen van yoga. Bij deze yoga lessen ontvang je ook een uitgebreid e-book met volledige uitleg van deze oefeningen. En je krijgt er momenteel ook meerdere waardevolle bonussen bijgeleverd!

Wil je graag meer informatie over deze online yoga cursus van Happy with yoga, dan wil ik je aanraden om mijn uitgebreide review te lezen van Yoga stap voor stap. Alvast veel succes met jouw weg naar rust en ontspanning!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *