Wat is zelfvertrouwen? Met 5 tips om het te vergroten!

De weg naar een gelukkig leven zit altijd vol met obstakels. Je hebt hier een beetje geluk bij nodig, maar je moet ook over voldoende zelfvertrouwen beschikken. Als je voldoende zelfvertrouwen hebt, ben je immers in staat om het uiterste van jezelf te vragen. Je bent in dat geval zeker van jezelf, je bent zeker van jouw kwaliteiten en je kunt jezelf van daaruit verder en verder ontplooien.

Helaas heeft niet iedereen de beschikking over voldoende zelfvertrouwen. Sterker nog: behoorlijk veel mensen leven met een gebrek aan zelfvertrouwen. Tijdens hun weg naar succes hebben zij dus met nóg een obstakel te maken; een gebrek aan zelfvertrouwen is namelijk van grote invloed op het dagelijkse leven en op de gemoedstoestand.

Merk je bij jezelf ook dat je niet tevreden met jezelf bent? Vind je het bijvoorbeeld lastig om op de voorgrond te treden? Ben je continu over jouw kwaliteiten aan het twijfelen? Of ben je wellicht helemaal niet tevreden met jouw uiterlijk en/of jouw lichaam? In al deze gevallen is het zaak om jouw zelfvertrouwen zo snel mogelijk te verbeteren.

Zelfvertrouwen is namelijk van grote invloed op jouw levenskwaliteit. Des te meer zelfvertrouwen je hebt, des te prettiger je door het leven kunt gaan. Je hoeft dan immers nergens aan te twijfelen, waardoor je meer en meer van het mooie leven kunt genieten. Klinkt dat bij jou als muziek in de oren? Dan is het aan te raden om dit artikel even op je gemakje door te nemen. In dit artikel wordt namelijk besproken wat zelfvertrouwen precies is, wat de nadelen van een gebrek aan zelfvertrouwen zijn en hoe je jouw zelfvertrouwen kunt vergroten/verbeteren!

Wat is zelfvertrouwen precies?

Over het begrip ‘zelfvertrouwen’ bestaat de nodige discussie. Dat is onder meer duidelijk terug te zien in de vele soorten definitief die je op het internet tegenkomt. Op Wikipedia staat bijvoorbeeld de volgende definitie:

Op andere websites zijn echter weer andere soorten definities te vinden. Onderaan de streep heeft zelfvertrouwen puur betrekking op de manier waarop je naar jezelf kijkt én in hoeverre je overtuigd/zeker van jezelf bent. Indien je voldoende zelfvertrouwen hebt, durf je alle kansen met twee handen aan te pakken. Heb je onvoldoende zelfvertrouwen? Dan vind je dat angstig, ben je niet zeker van jouw zaak en ben je dus ook niet in staat om je volledig te ontplooien. Hier is sprake van op zowel de werkvloer als in jouw sociale leven.

Is het echter ook mogelijk om teveel zelfvertrouwen te hebben? Ja, dat is zeker ook mogelijk. In dat geval loop je naast je schoenen, is er sprake van zelfoverschatting en word je wellicht door veel mensen als arrogant beschouwd. Teveel zelfvertrouwen is daarom ook niet prettig, maar je moet ook weer niet te weinig zelfvertrouwen hebben. Een ideale balans is dus dat je voldoende zelfvertrouwen hebt, maar dat je niet direct naast jouw schoenen loopt.

Overigens verschilt de mate van zelfvertrouwen van persoon tot persoon. Sommige personen zijn bijvoorbeeld super kritisch, waardoor zij ook minder snel met zichzelf tevreden zijn. Mocht je helemaal niet kritisch zijn, ben je al sneller overtuigd van je eigen kunnen.

Al met al is het begrip ‘zelfvertrouwen’ een zeer interessant begrip. De definities van dit begrip verschillen, je kunt vanuit meerdere invalshoeken naar dit begrip kijken en je elk persoon reageert anders op een bepaalde mate van zelfvertrouwen.

Wat zijn de nadelen van een gebrek aan zelfvertrouwen?

Merk je aan jezelf dat je een gebrek aan zelfvertrouwen hebt? Dan ben je ongetwijfeld veel aan het piekeren, ben je wellicht wat angstig en durf je ook niet op de voorgrond te treden. Dit komt puur doordat je niet zelfverzekerd bent en doordat je onzeker bent.

Deze onzekerheid kan allerlei verschillende redenen/oorzaken hebben. Je kunt bijvoorbeeld onzeker over jouw lichaam zijn, je kunt onzeker over jouw hoofd zijn, je kunt onzeker over jouw kwaliteiten zijn, je kunt onzeker over die wijnvlek in jouw gezicht zijn en je kunt onzeker over bepaalde vaardigheden zijn. Als je ergens onzeker over bent, heeft dit een grote invloed op jouw zelfvertrouwen en jouw zelfbeeld.

Mocht je een gebrek aan zelfvertrouwen hebben, is dit sowieso van grote invloed op jouw leven. Graag zetten we de nadelen van een gebrek aan zelfvertrouwen op een rijtje:

 • Je kunt last van stress gaan krijgen. Je bent immers continu aan het piekeren.
 • Je geniet te weinig van het mooie leven. Ook dit komt doordat je continu aan het piekeren bent over jouw onzekerheid.
 • Je weet niet het onderste uit de kan te halen. Dit geldt eigenlijk voor jouw gehele leven, maar ook zeker op de werkvloer en op het sociale vlak.
 • Je kunt moeilijk een relatie aangaan, aangezien je in de basis al niet van jezelf houdt. Het gezegde luidt niet voor niets ‘je moet eerst van jezelf houden, voordat je van een ander kunt gaan houden’.
 • Je weet jezelf niet te ontplooien en je weet daardoor niet al jouw kwaliteiten te benutten.

Ook is de kans groot dat je jezelf continu aan het vergelijken met andere bent. Het lastige hiervan is dat het gras bij de buren altijd groener lijkt. Het leven van andere mensen lijkt altijd beter te zijn, maar schijn bedriegt. Als iemand zich onzeker of ongelukkig voelt, zie je dat op social media niet terug. Op social media zie je echter wel alle mooie momenten uit het leven van mensen terug.

Mogelijk heb jij social media als referentiekader genomen. Dat referentiekader is echter ‘ziek’, aangezien de wereld van social media absoluut niet te vergelijken is met de reële wereld. Probeer daarom zo min mogelijk op andere te letten, wordt niet jaloers van prachtige foto’s op Instagram en houd je vooral met jezelf bezig. Het heeft 0,0 zin om je continu met andere mensen te vergelijken. Blijf je dat wel doen? Dan merk je dat direct in jouw mate van zelfvertrouwen terug; het gras bij de buren lijkt immers altijd groener te zijn.

Dit is eigenlijk de eerste tip die wij je mee willen geven. In het restant van dit artikel vind je nog meer handige tips voor het verbeteren/vergroten van jouw zelfvertrouwen!

Hoe kun je jouw zelfvertrouwen verbeteren/vergroten?

Wil jij zo snel mogelijk afscheid nemen van het gebrek aan zelfvertrouwen? Zou jij onwijs graag van het mooie leven willen genieten? In dat geval kan je eigenlijk maar één juiste keuze maken: kom direct in actie. Als je iets aan jouw mate van zelfvertrouwen wilt doen, moet alles vanuit jezelf komen. Niemand op de aardbol is verantwoordelijk voor jouw mate van zelfvertrouwen; daar ben je echt als enige voor verantwoordelijk.

Volg onderstaande tips op, besteed veel tijd aan jouw zelfvertrouwen en geniet al snel van jouw verbeterde mate van zelfvertrouwen!

Tip 1: eet gezond, kleed jezelf goed en houd je houding in de gaten

Door gezond te eten, heeft jouw lichaam voldoende energie om optimaal te presteren. Deze energie is nodig om bijvoorbeeld op zakelijk vlak of op sportief vlak de best mogelijke prestaties te leveren. Als je de best mogelijke prestaties weet te leveren, is dat absoluut een boost voor jouw zelfvertrouwen.

Dat is ook het geval als je afvalt (door de gezonde voeding), als je jezelf goed kleedt en als je bewust met jouw houding bezig bent. Loop niet met gebogen schouders rond, maar gooi je schouders naar achteren en durf de wijde wereld in te kijken. Daarmee toon je aan jezelf dat je voor niks of niemand bang bent en dat je een positieve uitstraling verkrijgt.

Tip 2: geef andere mensen complimenten

Het krijgen van een compliment is super leuk, maar het geven van een compliment is dat evenals. Als jij met enige regelmaat een complimentje uitdeelt, ga je deze complimentjes na verloop van tijd ook ontvangen. Zonder dat je het wellicht door hebt, werk je daarmee aan jouw eigen zelfvertrouwen én aan het zelfvertrouwen van de ontvanger van de complimenten. Je vangt dus eigenlijk twee vliegen in één klap met deze tip.

Tip 3: praat er over met dierbare personen om je heen

Als je een gebrek aan zelfvertrouwen ervaart, is het aan te raden om hier open over te zijn. Geef dit aan bij dierbare personen om je heen en probeer hen achter jou te krijgen. Zij kunnen jou tijdens het gehele traject namelijk blijven motiveren en blijven ondersteunen. Uiteindelijk moet alles vanuit jezelf komen, maar een stok achter de deur is altijd super prettig.

Tip 4: laat van je horen, durf jezelf te ontplooien en stap uit jouw comfort zone

Heb je enig idee waarvan je echt veel zelfvertrouwen kunt krijgen? Als je uit jouw comfort zone stapt en iets bereikt/doet wat je nooit van jezelf verwacht had. Je geeft daarmee jezelf een teken dat eigenlijk alles in het leven mogelijk is. Met die gedachte in jouw achterhoofd werk je al snel aan een verbetering van jouw zelfvertrouwen.

Tip 5: praat positief tegen jezelf

Ben niet te kritisch op jezelf, maar praat in plaats daarvan positief tegen jezelf. Korte zinnetjes, zoals ‘Je ziet er goed uit vandaag’, kunnen daarbij het verschil maken!

Blijvend Zelfvertrouwen Cursus van Frank de Moei

Frank de Moei is een specialist op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, coaching, trainingen en psychologie. Met ruim 25 jaar aan ervaring heeft hij meerdere cursussen en trainingen uitgebracht waarmee hij meer dan 15.000 mensen heeft geholpen met hun persoonlijke groei.

Een van deze cursussen is de Blijvend Zelfvertrouwen cursus. Wat kan je volgens Frank de Moei met deze cursus bereiken?

 • Blijvend gevoel van zekerheid
 • Geloof in eigen kunnen
 • Stoppen met zelfkritiek
 • Meer respect voor jezelf
 • Tevreden zijn met wie je bent
 • Uitgaan van je eigen kracht
 • Meer zelfvertrouwen
 • Stap voor stap begeleiding
 • Gegarandeerd resultaat 

Ik heb deze cursus van Frank gevolgd en heb een uitgebreide review over mijn bevindingen geschreven. Wil je meer weten over de Blijvend Zelfvertrouwen cursus? Lees dan mijn review over de Blijvend Zelfvertrouwen cursus van Frank de Moei!