Yoga Nidra online cursus Review, dé techniek voor rust?

Gemiddelde leestijd: 16 minuten

Yoga Nidra is een vorm van Yoga waarbij je lichaam, geest en bewustzijn in een meditatieve staat wordt gebracht door middel van oefeningen en visualisaties. Deze staat van zijn ligt tussen het slapen en waken in. Je bent dus volledig ontspannen maar nog wel bewust. 

Wat zijn precies de voordelen van deze manier van Yoga en hoe werkt het? En hoe kan je hiermee je leven positief beïnvloeden en veranderen?  In deze uitgebreide review geef ik alle informatie, mijn persoonlijke mening en ervaring met Yoga Nidra van Happy with Yoga Academy.

Inhoudsopgave

Wat is Yoga Nidra?

Deze vorm van Yoga is anders als de bekende Hatha Yoga die de meesten wel kennen met het aannemen van bepaalde houdingen. Wil je graag meer weten over Hatha Yoga? Ga dan naar mijn review over Yoga Stap voor Stap! Hierin staat alles over het starten met de klassieke yoga, ademhalingstechnieken en meditaties.

Yoga, Sanskriet voor verbinden of samenbrengen, en Nidra wat staat voor slaap, is een prachtige manier van ontspannen maar toch bewust aan jezelf werken. Met Yoga Nidra ga je liggen op een comfortabele manier. Dit doe je op een plek die rustig en ontspannen aanvoelt en waar je niet gestoord wordt. 

Je werkt dan door middel van oefeningen en visualisaties naar een complete staat van ontspanning. Je bent in feite wakker en bewust maar in een zeer diepe rust. In deze staat van rust kan je lichaam zich herstellen van stress en onrust die zich hebben opgestapeld en vastgezet in je lijf. 

Je geest of “mind” is ook in een toestand van rust en ontspanning. Dit komt doordat je bewustzijn naar binnen keert. En geen prikkels meer ervaart van buitenaf. 

Het wordt ook wel “dynamische slaap” genoemd. Omdat je op het randje van slaap en waken balanceert. In deze modus ben je heel ontvankelijk voor nieuwe input. Dit komt omdat je het intellect en je ratio als het ware overbrugt. 

Sankalpa

De nieuwe input die je jezelf kan geven is een zaadje die je direct plant in je onderbewustzijn. En dit is de kracht van Yoga Nidra! 

Met het planten van de juiste intenties en suggesties kan je op een bijzonder effectieve wijze je leven veranderen. Deze affirmatie of voornemen die je aan het onderbewustzijn geeft noem je een Sankalpa.

Het is dus een manier om je brein te trainen, of te herprogrammeren zeg maar. 

De Sankalpa kan je zelf verzinnen. Maar om deze zo krachtig en helder mogelijk te houden is het handig om dit wel volgens een aantal richtlijnen te doen.

 1. Hou maximaal 2 zinnetjes aan. 
 2. Probeer je zin te beginnen met “Ik ben… in plaats van Ik wil… Dit geeft veel meer kracht en bevestiging aan je Sankalpa.
 3. Luister naar je hart voor wat je werkelijk wilt.

Voor wie is Yoga Nidra geschikt?

Yoga Nidra is geschikt voor iedereen! Iedereen kan de oefeningen toepassen op zijn of haar eigen manier. En je hoeft niet eens voorkennis van Yoga of meditatie oefeningen te hebben. Het is gewoon het volgen van de instructies die gegeven worden. 

Maar het kan zijn dat je specifiek opzoek bent naar een training of cursus om jezelf te genezen van fysieke of mentale klachten. (Let op: Dit is geen medisch advies! Ga bij klachten altijd naar de huisarts!) 

Met het beoefenen van deze vorm van Yoga kan het je zeker helpen om klachten te verminderen of te verhelpen, zowel op fysiek als mentaal vlak! Hierbij kan je denken aan psychologische stoornissen, slapeloosheid en astma. 

Het helpt tegen verslavingsgevoeligheid voor tabak, alcohol of andere verslavende middelen. Maar ook bij de zwangerschap, geboorte en menstruele klachten. 

De Kracht van Yoga Nidra

Ik heb een beetje in het kort uitgelegd waar Yoga Nidra over gaat, en hoe het principe werkt. Als je het op een regelmatige basis toepast kan je er mooie resultaten mee behalen. En deze zijn zelfs wetenschappelijk onderbouwd. Ook zijn er therapieën ontwikkeld om met Yoga Nidra patiënten te helpen in ziekenhuizen, gevangenissen en oorlogsveteranen met PTSS. 

Voordelen van Yoga Nidra op een rijtje: 

 • 10 minuten Yoga Nidra staat gelijk aan een uur slaap
 • Helpt tegen stress, geneest en werkt preventief
 • Diepe ontspanning fysiek en metaal
 • Verbetert je leervermogen
 • Helpt bij hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten

Er zijn nog veel meer voordelen die Yoga Nidra kan geven in het leven. Het is een krachtige manier om snelle en goede vooruitgang te boeken op alle vlakken van je leven! Maar hoe zit het met de cursus van Happy with Yoga? Kan je hiermee uit de voeten om deze prachtige technieken te leren?

Melanie en Rolf
Melanie Poldervaart en Rolf van Baalen van Happy with Yoga –

Happy with Yoga

De online cursus is uitgegeven door Happy with Yoga. Dit is veel meer dan een website en een aantal cursussen. Het is een volledig platform voor iedereen die interesse heeft in het ontwikkelen, herstellen en groeien van lichaam en geest. Vele duizenden mensen zijn al geholpen door de goede blog artikelen, Youtube video’s, online cursussen, en het besloten Facebook platform van Happy with Yoga. 

Is Happy with Yoga wel betrouwbaar?

Happy with Yoga is zonder twijfel absoluut betrouwbaar. Ik heb inmiddels meerdere producten van Happy with Yoga bekeken en getest en was daar zeker positief over. Rolf van Baalen en Melanie Poldervaart zijn zeer bedreven en professioneel en dat merk je direct aan hun trainingen. 

De website happywithyoga.nl is ook duidelijk een serieus platform voor goede informatie over alles wat met Yoga te maken heeft. Ze zijn daarnaast ook overtuigd dat de producten die ze aanbieden een positief effect zullen hebben.  

Niet goed geld terug garantie

Om dat kracht bij te zetten geven ze een niet goed geld terug garantie van maar liefst 30 dagen! Dus mocht je om wat voor reden toch niet helemaal tevreden zijn kan je altijd je geld terug krijgen. Zonder vragen of gedoe! 

Yoga Nidra: Ontdek de kunst van bewuste diepe ontspanning

Overzicht Yoga Nidra
– Yoga Nidra cursusoverzicht –

Nu wat meer over de online cursus zelf van Rolf en Melanie.

Op je studenten dashboard van Happy with Yoga staan de cursussen die door jou zijn aangeschaft. Hier staat dan ook de Yoga Nidra cursus bij. Je komt dan bij het overzicht van de cursus met aan de linkerzijde het overzicht van de cursus inhoud zelf. 

 • Welkom bij Yoga Nidra
 • Yoga Nidra instructie e-book
 • Yoga Nidra sessies
 • Mini Yoga lessen

Allereerst wordt je welkom geheten bij het ledengedeelte van Happy with Yoga. In deze welkomstvideo krijg je een stukje uitleg over de cursus en hoe je deze het beste kan volgen.

Yoga Nidra instructie e-book

Na de welkomstvideo krijg je het Yoga Nidra instructie e-book. Dit e-book bestaat uit 31 pagina’s verdeeld in 12 hoofdstukken: 

 1. Yoga Nidra
 2. Inleiding
 3. Wat is Yoga Nidra
 4. Sankalpa
 5. Achtergrond en geschiedenis van Yoga Nidra
 6. Yoga Nidra is geen Hypnose
 7. Yoga Nidra en hersengolven
 8. Voordelen van Yoga Nidra – Waar is Yoga Nidra goed voor?
 9.  Belangrijke richtlijnen voor het beoefenen van Yoga Nidra
 10. Wanneer en hoe vaak beoefen je Yoga Nidra?
 11. Beoefenen van asana’s voor Yoga Nidra
 12. 5 Manieren om Yoga Nidra oefeningen toe te passen
Yoga Nidra e-book

Het e-book bevat goede en interessante informatie over Yoga Nidra en hoe je dit het beste kan toepassen om het meeste resultaat te behalen. Het wordt ook aangeraden om dit e-book eerst door te nemen voordat je met de oefeningen zelf begint.

Yoga Nidra sessies

Je krijgt toegang tot 7 Yoga Nidra sessies. Dit zijn audio bestanden die variëren in lengte van ongeveer 12 minuten tot de laatste sessie van ruim een half uur. Alle sessies zijn te downloaden, en kan je alles ten alle tijden offline beluisteren waar je wilt.  

De sessies zijn door Rolf en Melanie zelf ingesproken. Ze begeleiden je in de sessies van begin tot eind, het enige wat je hoeft te doen is het volgen van de instructies die ze geven.

Door het volgen van de instructies ervaar je de diepe ontspanning. Tijdens de sessies ga je ook aan het werk met de Sankalpa die je voor jezelf hebt gekozen. 

Aan het eind van de Yoga Nidra sessie brengt Rolf of Melanie je weer langzaam terug naar het hier en nu.

Mini Yoga lessen (Bonus)

Bijgevoegd zijn 3 mini Yoga lessen van ongeveer 15 minuten. Door deze korte video lessen te volgen creëer je wat ruimte in je lichaam. Dit kan helpen om de spanningen die eventueel aanwezig zijn in het lichaam beter los te laten.

Deze lessen zijn niet te downloaden, en kunnen dus alleen online bekeken worden.

Resultaten van enkele deelnemers

Enkele behaalde resultaten van mensen die het Yoga Nidra programma hebben gevolgd.

Ashley:

“Sinds ik Yoga Nidra beoefen voel ik me ontzettend vredig en kalm. Ik slaap minder uren en ben productiever op mijn werk. Ook de intense angstaanvallen waaraan ik leed zijn sinds Yoga Nidra nog niet terug gekomen.”

Jolein:

“Heerlijk! Ik heb de laatste periode ontzettend veel stress in mijn leven gehad. Zo veel dat ik regelmatig paniek aanvallen had. Gewoon mediteren lukte niet meer. Tijdens mijn eerste Yoga Nidra sessie kwam dit angstgevoel weer opzetten en vertelde me dat ik dit niet kon. Maar ik bleef liggen en luisterde naar de kalmerende instructies. Dit is het moment waarop ik ontdekt hoe ik écht kan ontspannen. Het is als thuiskomen bij jezelf.”

René:

“Het voelt alsof ik zweef. Ik ben voor de eerste keer dat ik me kan herinneren, vrij van de gevangenis van mijn eigen gedachten. Het voelt vreemd, want ik ken dit gevoel eigenlijk helemaal niet, maar het voelt geweldig.”

Diana:

” Beste Melanie en Rolf. Vorige week heb ik de cursus Yoga Nidra bij jullie gekocht en wilde even laten weten hoe ontzettend fijn ik het vind. Heb het de afgelopen week 3X toegepast en echt super! Dus hartelijk dank hiervoor. Ook al jullie andere informatie over Yoga is ontzettend fijn om te lezen, toen ik vorig jaar begon, dacht ik, ohh Yoga een beetje ontspannen, maar er is zo ontzettend veel over te lezen en heerlijk om te doen, het helpt me echt enorm aan mijn herstel. Dus nogmaals bedankt voor al jullie enthousiasme en hopelijk gaan jullie nog even door hiermee.”

Mijn conclusie en ervaring met Yoga Nidra

 • Om met Yoga Nidra te starten is dit een goed en compleet product
 • De audio oefeningen zijn goed te volgen, de instructies zijn helder en duidelijk
 • Verschillende sessies qua tijdsduur
 • Goede prijs kwaliteit verhouding
 • Doet wat het belooft, meer ontspanning in lichaam en geest

Ik vind het geen minpunt waardig maar had wel graag wat meer informatie gelezen over het bepalen van, en de kracht van de Sankalpa.

Ik heb met plezier naar de audio oefeningen geluisterd. De stem van Rolf is prettig en zelf al rustgevend. Het naar binnen keren door de audio begeleiding werkt voor mij prima en kom tot een goede en diepe rust. Ik ben het gewend om in jezelf keren naar de totale ontspanning door middel van een mantra. Dit is een vorm van meditatie die ik geleerd heb. 

Yoga Nidra is voor mij vergelijkbaar met de meditatie die ik ken en toepas in mijn leven. Het mooie wat deze Yoga Nidra cursus heeft is het actief gebruiken van affirmaties om je leven te sturen naar jouw wensen. Dit is misschien wel een van de grootste geheimen die ons leven omvat. 

Yoga Nidra van Happy with Yoga
Yoga Nidra van Happy with Yoga

Beoordeling door Menno,

08 apr 2020
5

Een mooie cursus voor relatief weinig geld, waarmee je je leven echt op een positieve manier kan beïnvloeden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *