Yoga Nidra: Reis door de Chakra’s online cursus Review

Gemiddelde leestijd: 18 minuten

Alles op onze wereld bestaat uit energie. Het fysieke lichaam, je geest en zelfs de gedachten die je hebt zijn een vorm van energie. Deze universele kracht vormt de bron van al het leven op aarde, het stroomt door het lichaam en voorziet je van kracht en levensenergie.

In de Yoga filosofie bestaan er 7 chakra’s met elk een eigen functie. Deze chakra’s worden gezien als een energetisch knooppunt en vervullen een belangrijke rol in onze algehele welzijn. Spanningen, stress en blokkades kunnen er voor zorgen dat de energie niet meer vrij door ons lichaam kan stromen. De chakra’s raken hierdoor namelijk uit balans.

Om je lichaam en de chakra’s weer terug in balans te brengen heeft Happy with Yoga de online cursus Yoga Nidra: Reis door de chakra’s ontwikkeld. En in deze uitgebreide review zal ik dit product volledig toelichten, en de ervaringen hiermee met jullie delen!

Inhoudsopgave

Wat is Yoga Nidra?

Yoga Nidra is een methode om je lichaam en geest in een diepe staat van rust en ontspanning te brengen. In deze staat van rust is het mogelijk om oude stress en blokkades uit het lichaam te verwijderen. Ook krijg je door de diepe intense rust van een Yoga Nidra sessie weer hernieuwde energie, en ben je beter bestand tegen nieuwe stress.

Voor de uitvoering je ga op een comfortabele manier liggen op een plaats waar je niet gestoord kan worden. Door het volgen van oefeningen en visualisaties bereik je de staat van intense rust. Je balanceert op het randje van slaap en waken, maar je blijft wel volledig bij bewustzijn.

Gebruik van Sankalpa’s

Tijdens die momenten ben je zeer ontvankelijk voor nieuwe input en ga je gebruik maken van Sankalpa’s. Dit zijn affirmaties die je voor jezelf hebt gecreëerd om je leven positieve richting te geven. Deze Sankalpa’s hebben een krachtige en diepe invloed tijdens de Yoga Nidra. Dit komt omdat het zaadje vrijwel direct in het onderbewustzijn wordt geplant.

Door deze methode toe te passen kan je dus snelle en grote positieve veranderingen in je leven bewerkstelligen. Dit maakt Yoga Nidra een zeer effectieve manier om je lichaam, geest en emotionele staat enorm te verbeteren.

Voordelen van Yoga Nidra

 • Fysieke en mentale ontspanning
 • Minder last van angsten en nervositeit
 • Bevorderd creativiteit en breinfuncties
 • Verbetert de kwaliteit van slaap
 • Versterkt het immuunsysteem

Happy with Yoga heeft ook een online cursus uitgebracht die zich alleen richt op het leren en toepassen van Yoga Nidra. Deze is dus niet specifiek gericht op de chakra’s.

Om meer te weten te komen over deze cursus wil ik je adviseren om mijn review te lezen over Yoga Nidra: Ontdek de kunst van bewuste diepe ontspanning. 

Wat zijn Chakra’s?

De 7 aanwezige chakra’s kan je zien als energiecentra in het lichaam. Deze zijn er niet fysiek zoals organen maar bestaan meer als een cluster van energie.

Chakra is een woord uit het Sanskriet en betekend letterlijk vertaald “wiel”. Je kan de bundeling van energie dus vergelijken met een energetische werveling. Een draaiend wiel van energie.

Door het vastzetten van spanningen en stress in het lichaam kan de levensenergie niet meer vrij door het lichaam stromen. Chakra’s werken niet optimaal meer zodra er blokkades aanwezig zijn. Gevolg is dat de negatieve effecten van de stress en blokkades in het lichaam alleen maar groter worden!

Afbeelding Chakrapunten

Kruinchakra

Voorhoofdchakra

Keelchakra

Hartchakra

Navelchakra

Sacraalchakra

Stuitchakra

Elk chakra heeft weer specifieke eigenschappen, de drie onderste chakra’s staan meer in contact met aarde en hebben betrekking op ons bestaan. Overleven, beweging en actie.

De drie bovenste staan meer in contact met onze hogere mentale capaciteiten. Deze hebben meer betrekking op de spirituele en hemelse bewustzijn.

Om goed in balans te zijn werken alle chakra’s op een correcte wijze, en vloeit de levensenergie (Prana) volledig door ons lichaam. Alleen dan zijn we in staat om ons leven op een krachtige en gezonde manier te ervaren.

Happy with Yoga

Happy with Yoga is opgericht door Rolf van Baalen en Melanie Poldervaart. Het is allemaal begonnen omdat ook zij op een gegeven moment problemen kregen met hun gezondheid. En in plaats van te kiezen voor een pilletje van de huisarts zijn zij verder gaan kijken naar mogelijkheden om af te komen van de stress en lichamelijke klachten.

Zo kwamen ze uit bij Yoga en kwamen er achter dat het veel meer is dan een paar oefeningen en wat ontspanning. Alle klachten die ze hadden, Burn-out, migraines, stress, slecht slapen, verdwenen als sneeuw voor de zon en zijn nooit meer terug gekomen.

Door de life-changing ervaringen met Yoga hebben Melanie en Rolf besloten om hier anderen ook de voordelen van te leren. En zo is Happy with Yoga ontstaan.

Zelf omschrijven zij hun werk als volgt:

Het is de missie van Happy with Yoga om de tijdloze traditie van Yoga te vertalen naar praktische en doelgerichte tools voor moderne mensen. 

Over happy with Yoga 

Yoga word al vele duizenden jaren beoefend door de mens. Het is zo veel meer dan wat de meesten van Yoga kennen. Er schuilt een complete filosofie en wetenschap achter, en met deze kennis van de Yoga traditie heb je een recept in handen voor een gezond en gelukkig leven.

Aan alles is te zien en te lezen dat Melanie en Rolf deze enorme kennis van Yoga bezitten. Happy with yoga is een volledig platform en een goede bron van kennis over Yoga, Meditatie, Mindfulness en Lifestyle. Kortom alles wat met mentale en fysieke ontspanning te maken heeft.

De producten van Happy with Yoga zijn goed en compleet. De ervaringen hiermee zijn ook uitstekend, lees eventueel mijn andere reviews voor meer informatie.

Door het bestuderen van de producten en het platform Happy with yoga kan ik voluit zeggen dat zij absoluut betrouwbaar zijn! En ze staan volledig achter de kwaliteit van hun producten:

 • Alle producten van Happy with Yoga hebben een 30 dagen niet goed geld terug garantie!

Yoga Nidra: Reis door de chakra’s

Zoals we gewend zijn van Happy with Yoga zit ook deze cursus weer goed in elkaar. Het product is overzichtelijk met een handige menu structuur die laat zien wat je hebt afgerond en waar je was gebleven. Om je wat meer informatie te geven start de cursus met een welkom. In dit hoofdstuk krijg je instructies over hoe je het beste met deze cursus te werk kan gaan.

Schermafbeelding
Yoga Nidra reis door de Chakra’s –

Hoofdstuk 1 Yoga Nidra: reis door de chakra’s

 • Instructies voor de cursus. TEKST
 • Walktrough ledengedeelte chakra Yoga Nidra. VIDEO 3 MIN
 • Welkom bij de reis door de chakra’s. VIDEO 4 MIN
 • Het doel van de cursus. VIDEO 2 MIN
 • Zo kies je de perfecte sankalpa. VIDEO 4 MIN
 • Richtlijnen voor het beoefenen van Yoga Nidra VIDEO 5 MIN
 • Wanneer en hoe vaak beoefen je Yoga Nidra. VIDEO 2 MIN
 • Aan de slag! TEKST

Hoofdstuk 2 Cursushandleiding – Reis door de chakra’s

De cursushandleiding is in PDF formaat, en het is mogelijk om dit als een e-book uit te printen. Het bestaat uit 37 pagina’s waarin je gedetailleerde informatie krijgt over de chakra’s. De werking van de chakra’s en hoe alles samenhangt met jouw gezondheid en kracht.

De inhoud van handleiding:

 1. Inleiding
 2. Wat is een chakra?
 3. Het chakra systeem
 4. Chakra’s en prana
 5. De zeven chakra’s
 6. een brug tussen polariteiten
 7. Extreem actief vs. gebrekkig
 8. Hoe raakt een chakra uit balans of geblokkeerd?
 9. Hoe raakt een chakra weer in balans?
 10. Wat is Yoga Nidra?
 11. Sankalpa
 12. Chakra’s, Yoga Nidra en Sankalpa

Hoofdstuk 3 Werkboeken reis door de chakra’s

De 7 werkboeken zijn ook als PDF te downloaden en uit te printen. Voor elk chakra is er een stukje uitleg waar deze voor verantwoordelijk is, en wat er gebeurt als er een blokkade zit waardoor het uit balans raakt. In de werkboeken ga je voor jezelf vragen beantwoorden. Deze zullen je helpen om de oorzaak te vinden van die blokkade. Daarna kan je gericht aan het werk met een sankalpa en Yoga Nidra om de blokkade op te heffen.

De werkboeken

 • Eerste chakra – Mooladhara
 • Tweede chakra – Swadhisthana
 • Derde chakra – Manipura
 • Vierde chakra – Anahata
 • Vijfde chakra – Vishuddhi
 • Zesde chakra – Ajna
 • Zevende chakra – Sahasrara

Hoofdstuk 4 Chakra Yoga Nidra sessies

In dit hoofdstuk staan 5 audio sessies van ongeveer 30 minuten. Tijdens deze sessies breng je je lichaam en geest in een diepe ontspanning. Dit doe je heel eenvoudig door gewoon de instructies te volgen die ze geven in de audio sessie. Deze zijn trouwens ook te downloaden dus ook offline te gebruiken waar je maar wilt.

De sankalpa die je in het vorige hoofdstuk hebt gemaakt wordt dan toegepast om de chakra te herstellen. Hier werk je mee net zo lang tot je het gevoel hebt dat je chakra geheeld is.

Hoofdstuk 5 Veel gestelde vragen

Een kort hoofdstuk met 4 vragen die vaak gesteld worden over de cursus, Yoga Nidra en sankalpa’s. Deze vragen worden continu geupdate met nieuwe vragen die gesteld worden.

Als je zelf een vraag hebt die er niet bijstaat, kan die altijd gesteld worden in de besloten Facebook groep of natuurlijk aan Rolf en Melanie zelf van Happy with Yoga.

Ervaringen met Yoga Nidra

Jolein:

“Heerlijk! Ik heb de laatste periode ontzettend veel stress in mijn leven gehad. Zo veel dat ik regelmatig paniek aanvallen had. Gewoon mediteren lukte niet meer. Tijdens mijn eerste Yoga Nidra sessie kwam dit angstgevoel weer opzetten en vertelde me dat ik dit niet kon. Maar ik bleef liggen en luisterde naar de kalmerende instructies. Dit is het moment waarop ik ontdekt hoe ik écht kan ontspannen. Het is als thuiskomen bij jezelf.”

Bernanda: 

“Hi Rolf, ik heb al zeker al gebruik gemaakt van het Yoga Nidra programma en vind het heerlijk, het begint zelfs een verslaving te worden. Ik doe het net als jullie zo’n drie keer per week voor het slapen gaan. Nu een stuk of zes keer gedaan en maar één keer in slaap gevallen. Namasté en bedankt!”

Diana:

” Beste Melanie en Rolf. Vorige week heb ik de cursus Yoga Nidra bij jullie gekocht en wilde even laten weten hoe ontzettend fijn ik het vind. Heb het de afgelopen week 3X toegepast en echt super! Dus hartelijk dank hiervoor. Ook al jullie andere informatie over Yoga is ontzettend fijn om te lezen, toen ik vorig jaar begon, dacht ik, ohh Yoga een beetje ontspannen, maar er is zo ontzettend veel over te lezen en heerlijk om te doen, het helpt me echt enorm aan mijn herstel. Dus nogmaals bedankt voor al jullie enthousiasme en hopelijk gaan jullie nog even door hiermee.”

Sandra: 

“Hoi Rolf en Mel, Yoga Nidra is voor mij echt een uitkomst en helpt mij enorm bij het in slaap vallen. Helaas mis ik daardoor wel vaak het einde van de Yoga Nidra oefening.. Zoals ik ook al vertelde aan Melanie, afgelopen zondag, mijn dochter heeft er ook baat bij. Ze is 13 jaar en heeft nu net de eerste klas afgerond. Maar toetsweken blijven een stressvolle gebeurtenis. Ze slaapt dan weinig en gaat gespannen door het vele leren naar bed. Yoga Nidra helpt haar om te ontspannen en haar opmerking was wel opvallend: Als tijdens de oefening de lichaamsdelen worden benoemd is het zo grappig dat ik die delen ook meteen voel ontspannen!”

Conclusie Yoga Nidra: Reis door de chakra’s

 • Overzichtelijk en goed van opzet
 • Prettig te beluisteren Yoga Nidra sessies
 • Mogelijkheid om ook offline je sessies te beluisteren
 • Mooie en volledige chakra werkboeken
 • Op eigen tempo de cursus uit te voeren
 • Weinig ervaringen kunnen vinden die terugslaan op de "Reis door de chakra's"

Een mooie cursus als je spiritueel wat meer de diepte in wil gaan en jezelf echt wilt leren kennen. De Yoga Nidra is erg prettig en heeft zelf al met het toepassen van een goede sankalpa snelle, effectieve en positieve resultaten op lichaam en geest. De werkboeken zijn erg goed van opzet met een stuk uitleg van de chakra, hoe deze uit balans kan raken en wat je kan doen om deze weer in balans te krijgen.

Wat ik wel een beetje mis zijn de ervaringen van deelnemers die met de reis door de chakra aan het werk zijn geweest. Ik heb de Yoga Nidra toegepast en weet dat dit absoluut werkt. Daar kan ik niks van zeggen! Maar een sankalpa werkt natuurlijk ook positief op de “mind” en kan hierdoor ook zijn invloed uitoefenen. In hoeverre doet het zijn werk bij de chakra’s? Ik denk dat dit ook een beetje een kwestie van ervaring is, en het herkennen van de verbeteringen die het brengt in je leven.

Maar heb je meer met Yoga Nidra en het toepassen van affirmaties dan adviseer ik de gewone cursus Yoga Nidra van Happy with Yoga

Yoga Nidra Reis door de chakra's
Yoga Nidra Reis door de chakra's

Beoordeling door Menno,

19 apr 2020
5

Ik ben zeker positief over deze cursus! Persoonlijk hou ik van deze materie en ik raad het mensen zeker aan als ze interesse hebben in de werking van de chakra’s en hoe je deze kan beïnvloeden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *