Yoga oefeningen voor beginners: gratis online yoga video’s voor thuis

Als beginner wil je op een prettige en laagdrempelige manier met yoga beginnen. Het liefst thuis en aan de hand van video’s. Dit zorgt er namelijk voor dat je rustig in je eigen omgeving de wereld van yoga kunt verkennen. Op de meeste plekken kom je echter hoofdzakelijk betaalde opties tegen. Je wordt bijvoorbeeld geadviseerd om een lokale yogaschool te bezoeken of een dure hatha yoga oefeningen voor beginners aan te schaffen.

Niet nodig.

Yoga oefeningen voor beginners zijn op veel plekken zeer betaalbaar en met enige regelmaat zelfs gratis te volgen. Hierdoor hoef jij niet in de buidel te tasten om optimaal gebruik te kunnen maken van alle voordelen dat yoga jou te bieden heeft.

Op deze pagina bespreek ik de beste online plekken om yoga oefeningen voor beginners te vinden, gratis en betaald. Lees je mee?

Verschillende soorten yoga oefeningen

Zoals je zonder twijfel weet, bestaan er verschillende soorten yoga waarvoor oefeningen beschikbaar zijn. Velen van jullie zoeken specifiek voor beginners oefeningen in hatha yoga of power yoga. Maar ook zijn er velen die nog niet precies weten welke soorten yoga er precies zijn.

Door vooraf te kiezen welk type yoga het best bij jou past, voorkom je dat je yoga oefeningen doet waar je later niet veel aan gehad hebt. Het kost weinig tijd om een idee te krijgen van de belangrijkste soorten yoga. Niet ieder type is even geschikt voor beginners. Toch is ieder type het overwegen waard!

Hatha yoga voor beginners

Hatha yoga richt zich vooral op het onder controle krijgen van de geest en het lichaam. Als beginner ben je hoofdzakelijk bezig met het oefenen van simpele lichaamshoudingen en ademhalingstechnieken. Naarmate jouw niveau vordert, worden deze oefeningen steeds complexer. Met als resultaat dat je aanzienlijk meer controle krijgt over niet alleen jouw geest maar ook jouw lichaam.

Power yoga voor beginners

Power yoga is vooral in Nederland de laatste jaren populair geworden. Alweer meer dan 100 jaar geleden werd deze vorm van yoga geïntroduceerd. Beginners zien power yoga vooral als een extra workout. Dat terwijl zelfs met power yoga veel van de resultaten kunnen worden gerealiseerd van Hatha yoga. Hierbij is het wel een vereiste dat er aandacht wordt besteed aan de principes van Hatha yoga binnen power yoga. Iets waar beginners veel moeite mee hebben en online nog te weinig aandacht voor is, is de correcte uitvoering van power yoga. Als je met een yoga-trainer in een zaal power yoga doet, weet je precies wat je wel en juist niet moet doen. Als je thuis power yoga oefeningen voor beginners volgt, is het lastiger om dit net zo optimaal te leren.

Yin yoga voor beginners

Waar Hatha yoga een combinatie van geest en lichaam is, gaat bij yin yoga de focus volledig naar de gewrichten en het bindweefsel met extra veel aandacht voor rust. De houdingen worden op een comfortabele manier allen vlak op de grond gedaan. Het opzoeken van continue ontspanning staat hierbij voorop om het lichaam flexibeler te maken.

Bikram yoga voor beginners

Bikram yoga is heet, heel heet. Voor beginners is Bikram yoga vaak behoorlijk wennen doordat je in een warme ruimte (denk aan 40 graden) de oefeningen doet. Meestal ben je anderhalf uur aan het zweten en oefeningen aan het doen. Beginners ervaren deze anderhalf uur als extreem intensief en drinken ladingen water op om de sessie te ‘overleven’. Daar staan echter grote voordelen tegenover, waaronder minder blessures, het verlies van afvalstoffen en de verbeterde bloedsomloop.

Vrouw in Yoga houding
Yoga voor beginners

Waar kan je yoga oefeningen voor beginners vinden?

Als je snel online rondkijkt, ontdek je direct tientallen verschillende soorten gratis yoga oefeningen. Veel van deze oefeningen zijn een mix van yoga stijlen, waardoor je niet gestructureerd te werk gaat. Beginners willen op een gestructureerde manier yoga leren, wat een stuk lastiger wordt wanneer je verschillende vormen met elkaar mixt.

Google is je vriend

Veel websites bespreken uitgebreid, meestal gratis, belangrijke yoga oefeningen voor beginners. Alhoewel deze oefeningen zelden zo gestructureerd zijn als een bij een betaalde variant, geven de oefeningen je een goed idee van wat yoga jou te bieden heeft. Hoe specifieker jij echter zoekt, hoe beter de oefeningen zullen passen bij wat je zoekt.

Als jij bijvoorbeeld op yin yoga of bikram yoga oefeningen voor beginners zoekt, kom jij ook bij oefeningen uit die hiermee overeenkomen. Datzelfde geldt voor hatha of power yoga oefeningen.

In de beginfase zijn de verschillende zoekmachines een toereikende manier om oefeningen te vinden. Daarna stromen we al snel door naar de volgende stap.

Yoga oefeningen voor beginners met video

Je kan je bijna niet voorstellen hoeveel gratis video yoga oefeningen er op Youtube voor beginners te vinden zijn. Duizenden video’s leggen je uit hoe je specifieke oefeningen kunt doen. En vaak worden deze oefeningen je zelfs uitgelegd door ervaren yoga-leraren.

Ook hier helpt het om specifiek op yoga soorten in combinatie met oefeningen voor beginners te zoeken. Als je daarnaast de Engelse taal machtig bent, gaat er met een Engelstalige zoekopdracht zoals hatha yoga tutorial of exercise, een wereld voor je open.

Wanneer je een video gevonden hebt met yoga oefeningen die passen bij wat jij zoekt, kan je in het Youtube-kanaal van de maker van de video meestal nog meer goede oefeningen en video’s vinden.

Online yoga programma’s en e-books

De beste oplossing voor veel beginners is het volgen van een betaald programma, cursus of e-book. Dit soort middelen geven je consequent de ‘materialen’ om yoga oefeningen te doen waar je jouw niveau mee ontwikkeld. Middels praktische toelichtingen, tips en tricks leer jij deze oefeningen op een manier waardoor je jouw lichaam en geest versterkt. Meestal zijn dit soort programma’s en e-books zeer schappelijk geprijsd.

Door dit soort middelen te gebruiken, is het mogelijk om in je eigen huis de oefeningen te doen. Het enige wat jij hiervoor nodig hebt is je yoga-matje, een goed yoga programma, e-book of cursus en een gezonde portie motivatie. Vervolgens kan jij aan de slag om te genieten van een heerlijke yoga sessie!

Yoga stap voor stap

Yoga stap voor stap is zo’n cursus waarmee je thuis aan de slag kan gaan. Deze cursus is gemaakt door Happy with yoga speciaal voor mensen die:

Yoga Stap voor Stap.
  • Willen beginnen met yoga maar niet goed weten hoe.
  • Op een eigen tempo met yoga oefeningen aan de slag wil gaan.
  • Meer willen bewegen, gezonder willen leven, minder stress en juist wat meer ontspanning zoeken.
  • Op zoek zijn naar een duidelijk stappenplan voor het volgen van yogalessen.
  • Interesse hebben yoga en willen ontdekken of dit echt iets voor hun is.

Al meer dan 3000 beginnende yogi’s hebben deze cursus met plezier en succes gevolgd. Ook ik ben zelf aan de slag gegaan met Yoga stap voor stap om te kijken of deze cursus echt z’n geld waard is! Benieuwd naar mijn ervaringen? Lees dan mijn review over Yoga stap voor stap.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *